Dark
Light

Rode Kruis digitaliseert archief Kamp Amersfoort

Auteur:
1 minuut leestijd
Geanonimiseerde persoonskaart (Kamp Amersfoort)
Geanonimiseerde persoonskaart (Kamp Amersfoort)

Het Nederlandse Rode Kruis gaat tienduizenden documenten over gevangenen van Kamp Amersfoort digitaliseren. De archiefstukken geven veel informatie over het lot van gevangenen. De afdeling Oorlogsnazorg van het Rode Kruis beschikt onder meer over ziektekaarten, transportkaarten en andere persoonlijke documenten en lijsten met gegevens. Een deel van de kaarten wordt gerestaureerd, omdat ze zijn beschadigd of deels vergaan.

Vanwege de digitalisering zijn de documenten de komende anderhalf jaar niet beschikbaar. Het Rode Kruis kan in die periode geen vragen van nabestaanden en onderzoekers beantwoorden over gevangenschap in Kamp Amersfoort. Belangstellenden kunnen met hun vragen terecht bij Kamp Amersfoort zelf, dat de afgelopen jaren van de meeste documenten een kopie heeft verkregen.

In Kamp Amersfoort zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen gevangen. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen om het leven kwamen.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht, dat de komende jaren grondig wordt uitgebreid. Er komt meer ruimte voor tentoonstellingen en educatieve programma’s op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boek: Dagboek uit Kamp Amersfoort, 1942 – Dirk Willem Folmer

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×