Week van de koloniale geschiedenis

Rode Kruis digitaliseert archief Kamp Amersfoort

Het Nederlandse Rode Kruis gaat tienduizenden documenten over gevangenen van Kamp Amersfoort digitaliseren. De archiefstukken geven veel informatie over het lot van gevangenen. De afdeling Oorlogsnazorg van het Rode Kruis beschikt onder meer over ziektekaarten, transportkaarten en andere persoonlijke documenten en lijsten met gegevens. Een deel van de kaarten wordt gerestaureerd, omdat ze zijn beschadigd of deels vergaan.

Vanwege de digitalisering zijn de documenten de komende anderhalf jaar niet beschikbaar. Het Rode Kruis kan in die periode geen vragen van nabestaanden en onderzoekers beantwoorden over gevangenschap in Kamp Amersfoort. Belangstellenden kunnen met hun vragen terecht bij Kamp Amersfoort zelf, dat de afgelopen jaren van de meeste documenten een kopie heeft verkregen.

In Kamp Amersfoort zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen gevangen. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen om het leven kwamen.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht, dat de komende jaren grondig wordt uitgebreid. Er komt meer ruimte voor tentoonstellingen en educatieve programma’s op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -

Boek: Dagboek uit Kamp Amersfoort, 1942 – Dirk Willem Folmer

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: