Dark
Light

Roger Pingeon (1940-2017) – Winnaar Tour de France

De Steltloper
Auteur:
1 minuut leestijd
Roger Pingeon op een postzegel uit 1972
Roger Pingeon op een postzegel uit 1972

De Franse wielrenner Roger Pingeon is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. De sportman won in zijn carrière zowel de Tour de France als de Vuelta (Ronde van Spanje). Vanwege zijn lange, dunne benen luidde de bijnaam van Pingeon De Steltloper.

Pingeon in 2011 - cc
Pingeon in 2011 – cc
Roger Pingeon werd in augustus 1940 geboren in Hauteville, een plaatsje in het oosten van Frankrijk. De profcarrière van de wielrenner duurde negen jaar (1965-1974) en in die periode boekte hij in totaal 34 overwinningen op de weg. De grootste zege kwam in 1967 toen Pingeon de Ronde van Frankrijk op zijn naam schreef. Deze editie van de Tour de France werd overschaduwd door een tragische gebeurtenis. Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux overleed Tom Simpson aan een combinatie van hitte, alcohol en doping. De talentvolle Brit werd vooraf beschouwd als een van de favorieten voor de eindzege.

De Tour ging, als altijd, door. En uiteindelijk wist Roger Pingeon het eindklassement te winnen, voor Julio Jiménez en Franco Balmamion. De Fransman had de gele trui al in de vijfde etappe gepakt. Na de zevende etappe raakte hij zijn trui voor een dag kwijt, maar een dag later had hij hem alweer in bezit. De rest van de ronde stond hij de trui niet meer af. Jan Janssen, die ook de tragische etappe naar de Mont Ventoux had gewonnen, eindigde in het algemeen klassement als vijfde.

Twee jaar later won Roger Pingeon ook de Ronde van Spanje. Hij eindigde dat jaar verder als tweede in de Tour de France, achter debutant Eddy Merckx.

Boek: Une belle histoire – De Tour in 21 korte verhalen

Roger Pingeon pakt het geel in de 5e etappe van de Tour van 1967

×