Dark
Light

Tour de France

De Tour de France (ook wel Ronde van Frankrijk) ontstond in 1903 en werd georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L'Auto. Het idee voor de wielerronde kwam van zijn jonge medewerker Georges Lefèvre, die tevens de Tourdirecteur van de eerste editie was. De wielerwedstrijd is uitgegroeid tot de belangrijkste, meest veeleisende en eervolste wielerwedstrijd van het jaar. Tot de bekendste Tourwinnaars behoren de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain. Zij wonnen de wedstrijd ieder vijf keer. De Amerikaan Lance Armstrong won de prestigieuze wedstrijd zeven keer, maar moest zijn overwinningen inleveren nadat hij toegaf doping te hebben gebruikt.
Tour de France in Nederland. Eerste etappe (Amsterdam-Brasschaat-Antwerpen). Het peloton op de Zandvoortselaan tussen Zandvoort en Heemstede, 8 juli 1954. (cc - Nationaal Archief)

Le Tour d’Hollande

Nederland kent een rijke geschiedenis met het organiseren van de Tourstart. Met Utrecht inbegrepen staat de teller op zes. Geen enkel ander land buiten Frankrijk mocht zo vaak de start organiseren. De eerste keer dat de Tour de France ons land aandeed was in 1954.
3 minuten leestijd
×