Dark
Light

Wielrennen

Artikelen over de geschiedenis van het wielrennen. Historische wielrenners, de geschiedenis van de Tour de France of Giro, Nederlandse winnaars, wielerklassiekers, opmerkelijke verhalen en veel meer. Overzicht van Boeken over wielrennen en wielrenners
Hélène Dutrieu tijdens een 'vlucht'' per fiets

Hélène Dutrieu, de onversaagde ‘menselijke pijl’

Schoenmaat 35, 45 kilo, amper anderhalve meter: één brok durf, moed, koppigheid, doorzettingsvermogen, vermetelheid, wilskracht… Hélène Dutrieu (1877-1961), een Belgische sportvrouw die bakens verlegde: wielrenster, wereldkampioene, mogelijks de allereerste vrouwelijke pilote, autoracester, actrice, model, zakenvrouw… Waarom is die wonderbaarlijke waaghals zo ongekend en wanneer komt er eindelijk een film?
Sprintende wielrenners, op weg naar de meet

De meet – Bijnaam voor de finishlijn

Als een wielrenner "met het snot voor ogen" na een lange etappe zijn wiel over de finishlijn duwt, wordt ook wel gezegd dat hij "de meet" heeft bereikt. Hiermee wordt dus de finishlijn bedoeld. Oorspronkelijk is het woord "meet" afkomstig van het knikkerspel. En opvallend genoeg ging het dan niet om de plek waar men eindigde, maar juist om de
Samuel Sanchez tijdens de beklimming van de Cauberg - Amstel Gold Race 2014

Lijst van winnaars van de Amstel Gold Race (1966-2023)

De Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker van Nederland, wordt al sinds 1966 verreden. De koers voert de deelnemers over een groot aantal Limburgse heuvels en eindigt na veel draaien en keren op de Rijksweg bij Vilt (Valkenburg). De klassieker is in de loop der tijd door een groot aantal verschillende renners met uiteenlopende nationaliteiten gewonnen.
Arthur Linton (detail cover)

Arthur Linton – Een ‘dopingdode’ uit het 19-eeuwse wielrennen?

De Welshe wielrenner Arthur Linton (1868-1896) wordt vaak aangehaald als de eerste dopingdode uit het wielrennen. Tijdens de klassieker Bordeaux-Parijs, in juli 1896, zou hij een overdosis doping hebben genomen en daaraan zijn overleden. Maar klopt dit wel? In het boek Arthur Linton. Een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse wielrennen (2010 Uitgevers) lezen we alles over deze kwestie.
Tour de France in Nederland. Eerste etappe (Amsterdam-Brasschaat-Antwerpen). Het peloton op de Zandvoortselaan tussen Zandvoort en Heemstede, 8 juli 1954. (cc - Nationaal Archief)

Le Tour d’Hollande

Nederland kent een rijke geschiedenis met het organiseren van de Tourstart. Met Utrecht inbegrepen staat de teller op zes. Geen enkel ander land buiten Frankrijk mocht zo vaak de start organiseren. De eerste keer dat de Tour de France ons land aandeed was in 1954.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Ruim 49.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan