De Franse wielrenster Amélie Le Gall, ook bekend als Mademoiselle Lisette, werd in haar tijd beschouwd als een van de beste wielrensters ter wereld. Zelf zei ze ooit: ‘Ik ben zeg maar het levende bewijs dat fietsen niet ongezond is voor vrouwen."
De wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, bijgenaamd 'La Doyenne', wordt al sinds 1892 verreden. Een overzichtelijke lijst met alle winnaars.
De Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker van Nederland, wordt al sinds 1966 verreden. De koers voert de deelnemers over een groot aantal Limburgse heuvels en eindigt na veel draaien en keren op de Rijksweg bij Vilt (Valkenburg). De klassieker is in de loop der tijd door een groot aantal verschillende renners met uiteenlopende nationaliteiten gewonnen.
Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van de Ronde van Frankijk (Vuelta), vanaf de eerste editie in 1935 tot 2021. De Ronde van Spanje behoort samen met de Tour de France en de Ronde van Italië (Giro d'Italia) tot de grootste wielerrondes ter wereld.
Brabant en de wielersport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is ook terug te zien in het aantal wielerbanen dat hier werd aangelegd. Van de 160 banen die Nederland ooit telde, lag de helft in het traditioneel ‘wielerminnende’ Brabant.
Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van de Tour de France, vanaf de eerste editie in 1903 tot en met 2022.
Voor de eerste drie deelnemers van beide wedstrijden waren er prijzen voorzien. De winnaar kreeg een kunstwerk ter waarde van 150 Belgische frank en een vergulden medaille, de tweede een vergulden medaille en de derde een zilveren medaille.
Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van de Giro d’Italia (Ronde van Italië), vanaf de eerste editie in 1909 tot 2022.
De Welshe wielrenner Arthur Linton (1868-1896) wordt vaak aangehaald als de eerste dopingdode uit het wielrennen. Tijdens de klassieker Bordeaux-Parijs, in juli 1896, zou hij een overdosis doping hebben genomen en daaraan zijn overleden. Maar klopt dit wel? In het boek Arthur Linton. Een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse wielrennen (2010 Uitgevers) lezen we alles over deze kwestie.
Op 16 juli 1951 veroverde wielrenner Wim van Est als eerste Nederlander ooit de gele trui in de Tour de France. Lang kon hij niet van zijn succes genieten. De volgende dag viel hij in het ravijn.
Het verhaal van wielrenner Abdel-Kader Zaaf, bijgenaamd 'De Algerijn'. Op 27 juli 1950 had deze wielrenner het stikheet en pakte hij alles aan wat maar een beetje op vocht leek...
Op deze foto, gemaakt tijdens de Tour de France van 1927, is te zien hoe de Belgische wielrenners Maurice De Waele en Julien Vervaecke een sigaretje roken.
De Tour de France begint dit jaar bij een historische locatie in Frankrijk: Mont-Saint-Michel, een granietrots in Normandië met een groot abdij-complex.
Mien van Bree was een wielertalent maar werd in de verkeerde tijd werd geboren, toen vrouwen niet 'mochten' fietsen.
De Nederlandse winnaars van de Tour de France, Jan Janssen en Joop Zoetemelk, krijgen zaterdag voorafgaand aan de start van de beroemde wielerronde de Légion d’Honneur, de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding.
Nederland kent een rijke geschiedenis met het organiseren van de Tourstart. Met Utrecht inbegrepen staat de teller op zes. Geen enkel ander land buiten Frankrijk mocht zo vaak de start organiseren. De eerste keer dat de Tour de France ons land aandeed was in 1954.
De Sauna Diana bus was in de jaren tachtig de eerste ploegenbus in de Tour de France en een echte bezienswaardigheid. De Engelse dubbeldekkerbus van de seksclub van Corry en Frans Siemons uit Zundert volgde zoon Jan die vijf keer de Tour de France reed.
Met de start van de Tour de France in Utrecht in het vooruitzicht organiseert Het Spoorwegmuseum dit jaar een wielertentoonstelling: ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’.
Minder bekend is dat de Mont Ventoux in april 1336 bedwongen is door de Italiaanse dichter Francesco Petrarca (1304-1376).
Onder de werktitel WieMu 2.0 gaat het nationaal wielermuseum in Roeselare de uitdaging aan om een volledig nieuwe invulling te geven aan het gebouw en het museum.