/

Lijst van winnaars van de Amstel Gold Race (1966-2023)

De Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker van Nederland, wordt al sinds 1966 verreden. De koers voert de deelnemers over een groot aantal Limburgse heuvels en eindigt na veel draaien en keren op de Rijksweg bij Vilt (Valkenburg). De klassieker is in de loop der tijd door een groot aantal verschillende renners met uiteenlopende nationaliteiten gewonnen.

////

Arthur Linton – Een ‘dopingdode’ uit het 19-eeuwse wielrennen?

De Welshe wielrenner Arthur Linton (1868-1896) wordt vaak aangehaald als de eerste dopingdode uit het wielrennen. Tijdens de klassieker Bordeaux-Parijs, in juli 1896, zou hij een overdosis doping hebben genomen en daaraan zijn overleden. Maar klopt dit wel? In het boek Arthur Linton. Een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse wielrennen (2010 Uitgevers) lezen we alles over deze kwestie.

//

Le Tour d’Hollande

Nederland kent een rijke geschiedenis met het organiseren van de Tourstart. Met Utrecht inbegrepen staat de teller op zes. Geen enkel ander land buiten Frankrijk mocht zo vaak de start organiseren. De eerste keer dat de Tour de France ons land aandeed was in 1954.