Dark
Light

Romano Hänni: experimentele typografie op keukenrol

Museum Meermanno ‘Boek van de Maand’ (november)
1 minuut leestijd
Staatlich befohlenes Morden, genannt Krieg – Romano Hänni
Staatlich befohlenes Morden, genannt Krieg – Romano Hänni

Wanneer zijn werkzaamheden als vormgever het toelaten, maakt de Zwitser Romano Hänni (Basel, *1956) experimentele typografie in hoogdruk. Deze techniek biedt hem, in tegenstelling tot de computer, de mogelijkheid om ‘met al zijn zintuigen gelijktijdig’ te werken. Vaak hebben zijn boeken een sociaal of politiek thema. De aanzet tot Gnadenlos hinrichten. Freundlich begnadigen | Merciless Execution. Friendly Pardon was een persbericht uit 2006, waarin vermeld werd dat 306 Britse soldaten postuum eerherstel werd verleend 90 jaar na hun executie wegens desertie.

Onder de titel Staatlich befohlenes Morden, genannt Krieg drukte Hänni het persbericht opnieuw af aangevuld met in rood afgedrukte beschrijvingen van oorlogsgeweld. Het beeld wordt vooral bepaald door het woord ‘Genadenlos’ in biljetletters en 306 vlakken als graven op een oorlogskerkhof. Op een bijgevoegde kaart is het gedicht ‘Glory of Women’ van ‘war poet’ Siegfried Sassoon afgedrukt. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door een banderol uit Frans toiletpapier, waarop een Franse militaire onderscheiding is afgebeeld met op de achterzijde het relaas van vier Franse soldaten die ook als deserteur werden geëxecuteerd.

Staatlich befohlenes Morden, genannt Krieg – Romano Hänni

Ook van Hänni is de speciale editie van het Typo Bilder Buch, gedrukt op vellen keukenrol. In tegenstelling tot de andere boeken van Hänni was er bij deze productie geen tot in de details uitgetekend ontwerp, maar kwam het gaandeweg tijdens het zetten, drukken en verwijderen van het zetsel tot stand. De typografische beelden zijn opgebouwd uit letters, lijnen en ornamenten van lood, plastic, hout, in meerdere drukgangen over elkaar gezet, waardoor deze in elkaar overvloeien. Voor de productie van het boek waren 190 drukgangen nodig. Museum Meermanno kocht een van de zeven speciale exemplaren, waaraan een uniek deel met proefdrukken en superimposities is toegevoegd.

~ Museum Meermanno – Rickey Tax

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.
×