Rubriek in samenwerking met Museum Meermanno in Den Haag. Het museum zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Meer samenwerkingsrubrieken. Mis niks: meld je aan voor onze nieuwsbrief
Op 3 februari 1961 kreeg Abraham Horodisch, antiquaar en uitgever te Amsterdam, van zijn echtgenote Alice Horodisch-Garnmann, een bijzonder verjaardagscadeau. Het was een kleine leporello met op de band slechts de aanduiding C33. Onder dit pseudoniem werd in 1898 bij Leonard Smithers in Londen de Ballad of Reading Gaol gepubliceerd. Pas vanaf de zevende druk van 1899 werd algemeen bekend
Voor het grootste deel zijn het uitgaven van de Leids/Amsterdamse uitgeversfamilie Elzevier, die – met enige overdrijving – de uitvinder van het pocketboek genoemd kan worden.
Het eerste in Nederland gedrukte boek waarin de naam van een drukker staat, is uit 1473, maar we weten zeker dat er vóór dat jaar ook al gedrukt werd.
William Morris was een veelzijdig man, die zich met literatuur en poëzie, met het ontwerpen van behang, textiel, tegels, meubels, glas in lood en interieurs bezig hield.
Dat Pierre Gosse in 1744 zijn boeken van de hand wilde doen is begrijpelijk. Hij zat tot over zijn oren in de schulden als gevolg van de ‘Haagse veilingencrisis’.