Dark
Light

Willemieke van den Brink, Tot de kern, 2013

Boek van de Maand
2 minuten leestijd
Willemieke van den Brink, Tot de kern, 2013
Willemieke van den Brink, Tot de kern, 2013

In 2013 studeerde Willemieke van den Brink af aan de Hogeschool voor de kunsten Artez in Zwolle met het project ‘Tot de Kern’, een onderzoek naar de manier waarop iemand zijn identiteit blootgeeft aan een ander. Dit resulteerde in drie boeken, over drie personen van verschillende generaties, Dana (20), Jan (50) en Cees (80), die wij al bladerend in hun eigen boek steeds beter leren kennen.

Willemieke van den Brink, Tot de kern, 2013
Willemieke van den Brink, Tot de kern, 2013
Naarmate je verder het boek ‘betreedt’, wordt de relatie steeds intiemer: van kennis word je een vriend en uiteindelijk zelfs beste vriend of levenspartner. Tekst en beeld vullen elkaar uitstekend aan. Het commentaar dat de personen geven op het beeld dat je ziet, en de manier waarop dat is vormgegeven, geven een beter begrip van de persoon.

Aanvullende informatie wordt door middel van Layer geboden. Door een iPad of smartphone boven bepaalde bladzijden te houden, verschijnt een filmpje of een voicemailbericht. Daarnaast worden er ook, naarmate we intiemere ruimtes (in overdrachtelijke zin) betreden, grafische en andere obstakels opgeworpen. Deze obstakels prikkelen de nieuwsgierigheid, je wordt als lezer uitgenodigd iets te doen, iets te onthullen. Een keukenkastje of een kledingkast moet je open maken, door bladzijden te vouwen wordt een tekst pas leesbaar. Pagina’s zijn gedeeltelijk aan elkaar genaaid. De intiemste gedachten, zaken die je alleen met jezelf deelt, zijn zorgvuldig achter stiksel verborgen. Om hiervan kennis te nemen, moeten we het papier echt geweld aan doen.

Naast een onderzoek naar intimiteit is Tot de kern ook een zoektocht naar de mogelijkheden die het boek heeft om dit thema te verbeelden. Terecht won Willemieke met dit project in 2013 dan ook de academieprijs van Artez.

Inmiddels behoort Tot de Kern zelf tot de publieke ruimte. Ter gelegenheid van de recente aankoop van het boek door Museum Meermanno is er een presentatie rond de drie boeken gemaakt, waarbij u zelf de boeken kunt doorbladeren.

~ Rickey Tax – Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.
×