Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Romeins badhuis in Heerlen is oudste gebouw van Nederland

Het Romeins badhuis in het Thermenmuseum in Heerlen blijkt ongeveer een eeuw ouder te zijn dan gedacht. Dat concludeert een team wetenschappers na bestudering van het bouwwerk, dat volgens hen is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus. Het zou daarmee gaan om het oudste stenen bouwwerk van Nederland.

- ad -

Het badhuis is, samen met verschillende Romeinse vondsten rond het complex, de afgelopen drie jaar onderzocht door een team van dertig wetenschappers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Het Thermenmuseum:

“Na de ontdekking en opgraving van dit badhuis midden vorige eeuw is meer dan 80 jaar gewacht op wetenschappelijke onderzoek van dit formaat.”

Oude en mogelijk enigszins achterhaalde maquette van het Romeinse badhuis in Heerlen
Oude en mogelijk enigszins achterhaalde maquette van het Romeinse badhuis in Heerlen (CC BY-SA 3.0 – Kleon3 – wiki)

Belangrijke ontmoetingsplaats

De uitkomsten van het onderzoek worden in maart bij die de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed gepubliceerd onder de titel Roman Bathing in Coriovallum. Geconcludeerd wordt dat het badhuis rond 63 na Christus werd gebouwd door Romeinse militairen en in de jaren hierna steeds imposanter werd.

“Op het hoogtepunt stond er een façade van maar liefst 48 meter met een hoogte van 8 tot 10 meter met een zwembad. Voor burgers en militairen uit de hele regio werd het een belangrijke ontmoetingsplaats. Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis begin tweede eeuw was gebouwd, nu staat vast dat het in de eerste eeuw van onze jaartelling is gebouwd. Rond het jaar nul was er sowieso al bewoning.”

Een pilaar, waarvan gedacht werd dat deze toebehoorde aan het badhuis, blijkt deel van een ander publiek gebouw. Twee van deze stenen gebouwen bij elkaar, dat kan een indicatie zijn voor hoe groot de plaats Coriovallum is geweest. Deze Romeinse nederzetting bevindt zich op de plaats waar tegenwoordig Heerlen ligt. Het badhuis maakte er onderdeel van uit.

- advertentie-

- ad -

Ook interessant: Het vernieuwde Thermenmuseum in Heerlen
…of: Romeinse thermen en de Romeinse badcultuur
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Een papje met rattengif

  Een papje met rattengif

  Nadat Marijtgen haar gruwelijke verleden heeft opgebiecht, die de processtukken beschrijven als ‘grouwelijcke, monstrueuse, escreable, vervloecte ende seer abominable daeden’, komt de baljuw op 9 oktober 1628 met zijn eis.Lees bericht »
 • François van ’t Sant: harer majesteits loyaalste onderdaan

  François van ’t Sant: harer majesteits loyaalste onderdaan

  Veertig jaar lang was het leven van François van ’t Sant verbonden met het Koninklijk Huis. Als kersverse hoofdcommissaris van de politie in Den Haag werd hij de vertrouwensman van koningin Wilhelmina, die de affaires van haar man uit de …Lees bericht »
 • Gratia Schimmelpenninck van der Oye – Nederlands skikampioene

  Gratia Schimmelpenninck van der Oye – Nederlands skikampioene

  De eerste Nederlandse sportster op de Winterspelen was Gratia Schimmelpenninck van der Oye (1912-2012). Ze deed mee aan de Spelen van Garmisch-Partenkirchen in 1936. Gratia was een freule, een ongetrouwde dame van adellijke afkomst. Dan laat het sportonderdeel zich wel …Lees bericht »
 • De Romeinse havenstad Caesarea Maritima

  De Romeinse havenstad Caesarea Maritima

  Op een veertigtal kilometer ten zuiden van de Israëlische badplaats Haifa bevinden zich de archeologische resten van de vroegere havenstad “Caesarea Maritima” die tegen het einde van de eerste eeuw voor Christus door Herodes de Grote werd gebouwd ter ere …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!