Dark
Light

Romeinse voorwerpen opgegraven in Leidsche Rijn

1 minuut leestijd
Het paardentuig vlak na ontdekking (Erfgoed Utrecht)
Het paardentuig vlak na ontdekking (Erfgoed Utrecht)

Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn, vlak naast Castellum Hoge Woerd, hebben archeologen verschillende vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Het gaat onder meer om enkele wapenstukken, paardentuig, kledingspelden, vingerringen en kruiken. Dat meldt de gemeente Utrecht.

Het archeologisch onderzoek vond begin mei plaats, schuin tegenover Castellum Hoge Woerd, een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort (castellum) dat hier tussen ca. 40 en 270 na Chr. stond, op de zuidoever van de Rijn. Opmerkelijk is dat de vondsten zijn gedaan aan de overzijde van de grensrivier. De gemeente Utrecht:

“Uniek zijn twee pijlen die horen bij de manuballista, een draagbaar stuk artillerie dat geldt als de ‘mitrailleur’ van het Romeinse leger en waarmee enkele honderden meters ver kon worden geschoten. Even bijzonder zijn twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden. Dit type hoofdstel is bekend van afbeeldingen op Romeinse grafstenen, maar nooit eerder compleet gevonden.”

Enkele van de gevonden objecten (Erfgoed Utrecht)
Enkele van de gevonden objecten (Erfgoed Utrecht)

Volgens de archeologen lijkt het erop dat het paardentuig opzettelijk in het rivierwater is gedeponeerd. Dat geldt ook voor twee kruiken met opvallende inscripties op de schouderpartij, waarvan er één opzettelijk zou zijn doorboord.

“Dit wijst op een offerhandeling. Ook een serie mantelspelden en een paar vingerringen passen goed in het scala van vondsten dat we kennen van enkele tempelcomplexen en offerplaatsen uit de Romeinse tijd elders in Noordwest-Europa. Rivieren waren gangbare plaatsen om door middel van offers contact te maken met hogere machten.”

Het archeologisch onderzoek vond plaats in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk. De vondsten zijn inmiddels geborgen en worden de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Hoe de verschillende categorieën van objecten in de rivier zijn beland (geofferd, verloren, afgeschoten of gewoon weggegooid?) zal daarbij centraal staan. Naar verwachting zullen de vondsten medio volgend jaar worden gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×