Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Rosalind Franklin (1920-1958) – Britse chemicus

Omdat het donderdag precies 93 jaar geleden is dat de Britse chemicus Rosalind Franklin werd geboren, heeft Google zijn standaard logo vervangen door een logo dat geheel in het teken staat van de beroemde wetenschapster.

- ad -

Startpagina Google in teken chemicus Rosalind Franklin
In 1962 ontvingen de wetenschappers Francis Crick, James Watson en Maurice Wilkins een Nobelprijs voor de ontdekking van de structuur van DNA.

Als Rosalind Franklin nog had geleefd was zij mogelijk ook in aanmerking gekomen voor deze prijs. De Britse chemicus ontwikkelde namelijk zogenaamde röntgendiffractiefoto’s van DNA-materiaal. Ze toonde deze beelden later aan James Watson en die kreeg mede hierdoor een idee dat de structuur van DNA eruit moest zien als een dubbele helix.

James Watson bagatelliseerde de bijdrage van Rosalind Franklin later, maar er zijn ook verschillende wetenschappelijke artikelen verschenen waarin betoogd wordt dat het werk van de Britse chemicus wel degelijk van doorslaggevende betekenis was.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Rosalind Franklin werd op 25 juli 1920 geboren in Londen. Haar vader wilde aanvankelijk helemaal niet dat zijn dochter wetenschapster zou worden. Hij vond het niet gepast dat vrouwen hoger onderwijs volgden. Dat Franklin toch kon gaan studeren aan de Universiteit van Cambridge kwam mede door een tante die bereid was de studie te betalen.

Steenkool

In de Tweede Wereldoorlog studeerde Franklin af in de natuurwetenschappen met als specialisatie fysische chemie. Tijdens de oorlog onderzocht ze onder meer hoe het schaarse steenkool zo efficiënt mogelijk kon worden gebruikt.

In het logo dat Google donderdag heeft geplaatst is een afbeelding van Rosalind Franklin geplaatst. Centraal in de zogenaamde doodle staat de bijdrage van de chemicus aan de ontdekking van de structuur van DNA.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Een Haagse dame in distress (1910)

  Een Haagse dame in distress (1910)

  Nederlanders nemen niet snel een blad voor de mond: we kennen een lange traditie van mopperen en klagen. In vergeten archiefmappen hebben de grieven zich eeuwenlang opgestapeld; je vindt er bijvoorbeeld klachten over helse grammofoonconcerten, onbedekte museale geslachtsdelen en oerwoudgeluiden …Lees bericht »
 • Roland Garros, vliegtuigpionier uit de Eerste Wereldoorlog

  Roland Garros, vliegtuigpionier uit de Eerste Wereldoorlog

  De Franse vliegtuigpionier Roland Garros maakte naam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Frans Open is naar hem vernoemd.Lees bericht »
 • Waterloo-tanden

  Waterloo-tanden

  Na de Slag bij Waterloo zou door de ‘doodgravers’ een overvloedige buit zijn geoogst aan geld en kostbaarheden. Tot de handelswaar behoorden ook de tanden en kiezen van gesneuvelde militairen, die gretig aftrek gevonden zouden hebben bij tandartsen om kunstgebitten …Lees bericht »
 • Aanloop naar de ‘politionele acties’ (1945-’47)

  Aanloop naar de ‘politionele acties’ (1945-’47)

  Na de Tweede Wereldoorlog riep Soekarno op 17 augustus 1945 in Jakarta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Daarmee was het koloniale Nederlands-Indië verleden tijd. Maar Nederland erkende de Republik Indonesia niet.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las