Dark
Light

Eadweard Muybridge (1830-1904) – En zijn galopperende paard

Britse bewegingsfotograaf
1 minuut leestijd
Eadweard Muybridge (1830-1904) - En zijn galopperende paard
Eadweard Muybridge (1830-1904) - En zijn galopperende paard

Het is maandag precies 182 jaar geleden dat de Britse fotograaf Eadweard Muybridge werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo en een animatie.

Doodle voor Eadweard Muybridge
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 182ste geboortedag van Eadweard Muybridge (1830-1904) is het traditionele logo dinsdag vervangen door een animatie die gebaseerd is op een beroemde fotoserie van de fotograaf: Sallie Gardner in galop

Paard in galop

Eadweard Muybridge werd op 9 april 1830 geboren in Kingston upon Thames, in de Britse regio Groot-Londen. Als fotograaf en onderzoeker was hij voornamelijk actief in de Verenigde Staten. Muybridge specialiseerde zich in het fotograferen van bewegingen van dieren en mensen. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw kreeg hij opdracht van Leland Stanford, een voormalig gouverneur van Californië, om via foto’s te onderzoeken of een paard in galop helemaal los kon komen van de grond.

Beroemde fotoserie van Eadweard Muybridge
Beroemde fotoserie van Eadweard Muybridge

In de zomer van 1878 maakte Muybridge in de Californische stad Palo Alto een fotoserie van de merrie Sallie Gardner terwijl die in volle galop was. De fotograaf had vierentwintig camera’s opgesteld aan de rand van het pad waarover het paard rende. De sluiters van die camera’s gingen automatisch af zodra het paard in de buurt was. Muybridge gebruikte hiervoor struikeldraad. Dit draad, verbonden met de sluiters, werd door de hoeven van het paard in beweging gebracht.

De foto’s van Eadweard Muybridge achter elkaar

Los van de grond

De vierentwintig foto’s werden na het project achter elkaar gezet en zo ontstond een film van een paard in galop. De merrie Sallie Gardner bleek tijdens de galop op een bepaald moment inderdaad met alle vier poten helemaal los te komen van de grond. Er was dus een zogenaamd zweefmoment. Bij het project had het paard een snelheid van ongeveer 58 kilometer per uur gehad.

Eadweard Muybridge ontwikkelde in 1879 ook nog de zogenaamde zoopraxiscope, een machine waarmee bewegende beelden op een scherm konden worden geprojecteerd. Dit apparaat wordt gezien als een voorloper van de cinematografie.

Zie ook: Historische foto’s
Boek: The Human Figure in Motion

×