Dark
Light

Nettie Stevens – Ontdekker geslachtschromosomen

Auteur:
1 minuut leestijd
Nettie Stevens, ontdekker van de geslachtschromosomen
Nettie Stevens, ontdekker van de geslachtschromosomen

Vanwege de 155e geboortedag van de Amerikaanse geneticus Nettie Stevens, plaatste Google in 2016 een aangepast logo te zien op zijn startpagina. Nettie Stevens (1861-1912) was de eerste die in een studie schreef over het bestaan van geslachtschromosomen.

Nettie Stevens
Nettie Stevens
Nettie Stevens wordt over het algemeen beschouwd als de ontdekker van de geslachtschromosomen. Aangetekend moet echter wel worden dat haar landgenoot Edmund Beecher Wilson in dezelfde tijd (1905) ook schreef over de hormonen, toen hij werkte aan de universiteit van Columbia. De twee wetenschappers deden hun ontdekking echter onafhankelijk van elkaar.

Dat er verschillen zijn tussen de seksen is natuurlijk al sinds mensenheugenis bekend. Maar wat de verschillen tussen de twee geslachten precies veroorzaakte was lang onduidelijk. Onderzoek naar zogenaamde chromosomen, dragers van erfelijk materiaal, wierp hier meer licht op. Nettie Stevens deed onderzoek met de meelworm en ontdekte dat er in het zaad van de worm zowel X- als Y-chromosomen aanwezig zijn, terwijl vrouwen alleen X-chromosomen in hun eitjes hadden. Het Y-chromosoom bleek bepalend voor het geslacht.

Doodle voor Nettie Stevens

De wetenschapper werd op 7 juli 1861 geboren in Vermont en werkte het grootste deel van haar leven als onderwijzeres. In die tijd was het voor vrouwen nog lastig om carrière te maken in de wetenschap. Dankzij haar werk als onderwijzeres, kon ze geld opzij zetten zodat ze later verder kon studeren. Dit deed ze uiteindelijk onder meer aan de universiteit van Stanford. Op 39-jarige leeftijd, vrij laat dus, ging Nettie Stevens aan de slag als wetenschapper. Heel lang duurde haar carrière niet, want ze overleed al op 50-jarige leeftijd aan borstkanker.

Om de 155e geboortedag van de onderzoekster te vieren, plaatste Google een zogenaamde Doodle op zijn startpagina. Het aangepaste logo bestond uit een afbeelding van de onderzoekster, gebogen over een microscoop. In de letter ‘O’ van Google zijn de ‘X’ en ‘Y’ verwerkt. Google plaatst vaker Doodles om aandacht te vragen voor het werk van bijzondere historische personen. Klik hier voor een overzicht van eerdere Google Doodle.

Boek: Studies on the Germ Cells of Aphids

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×