KlussenKlussen

Friedrich Fröbel (1782-1852) – Pedagoog die kon ‘fröbelen’

Google staat zaterdag stil bij de 230ste geboortedag van de Duitse pedagoog Friedrich Fröbel (1782-1852). Op de Duitse startpagina van Google is de hele dag een speciaal logo, een zogenaamde Doodle, te vinden ter ere van de Duitser.

- ad -

Doodle voor Friedrich Fröbel
Friedrich Fröbel werd op 21 april 1782 geboren in Oberweissbach. Vanaf 1808 werkte hij bij de beroemde Zwitserse pedagoog Johann Heinrich Pestalozzi, een van de pioniers op het gebied van de pedagogiek.

In 1816 opende Fröbel een eigen opvoedingsinstituut dat hij een jaar later van Griesheim naar Keilhau in Thüringen verplaatste. Vanwege politieke vervolging week hij in 1829 uit naar Zwitserland. Zeven jaar later keerde hij in zijn geboorteland terug en stichtte hij in Blankenburg de oudst bekende kleuterschool. Al snel volgden ook scholen in Dresden en Bad Liebenstein.

De Duitse pedagoog had romantische opvattingen over de natuurlijke ontwikkeling van kinderen en kwam met nieuwe methoden en speelvoorwerpen in de kleuterschool. Zelf noemde Fröbel deze scholen liefst Kindergarten. En ook sprak hij niet van leermiddelen maar van speelgaven.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Fröbelen op de fröbelschool

Friedrich Fröbel op een Duitse postzegel
Fröbel geloofde dat er één kosmische wet was die het heelal beheerste en dat de ontwikkeling van kinderen langs dezelfde lijnen verliep. Opvoeders hadden als taak deze lijnen te accentueren en ze konden dit doen door de kinderen de symbolen van de kosmische ontwikkeling te laten zien. Dit waren de bol als symbool van het dynamische, de kubus als symbool van het vaste en statische en de cilinder als synthese. Door kinderen met deze vormen te laten spelen zou het kind zichzelf ontwikkelen. Dit resulteerde onder meer in de eerste blokkendozen.

De opvattingen van Fröbel kregen in Nederland niet echt voet aan de grond. Wel werden verschillende van zijn leermiddelen overgenomen door Nederlandse kleuterscholen.

Van de beroemde pedagoog komt ook het werkwoord fröbelen (freubelen). Dit betekent zoveel als ‘vrijblijvend creatief bezig zijn’. In de twintigste eeuw werden sommige kleuterscholen in Nederland ook wel fröbelschool genoemd.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De grote zaal op het Binnenhof

  De grote zaal op het Binnenhof

  Het aan Dirck van Delen toegeschreven schilderij van de Grote Vergadering van de Staten-Generaal in 1651 staat in elk Nederlands geschiedenislesboek, en wordt bijna altijd ingezet om dezelfde boodschap over te brengen. In de tijd dat nagenoeg heel Europa werd …Lees bericht »
 • Wat neutraliteit ook was, het had gewerkt

  Wat neutraliteit ook was, het had gewerkt

  Veel bedrijven hebben aanzienlijke bedragen aan de Eerste Wereldoorlog verdiend. Het land kon met iedereen zaken doen. Nederland dankt er de komst van de Hoogovens aan.Lees bericht »
 • De dood van aartsbisschop Thomas Cranmer (1556)

  De dood van aartsbisschop Thomas Cranmer (1556)

  Na twee jaar gevangenschap werd op 21 maart 1556 Thomas Cranmer, de voormalige anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, in Oxford als ketter verbrand. Als aartsbisschop had hij eerder een anti-Roomse koers uitgezet én hij was nauw betrokken bij de nietigverklaring van …Lees bericht »
 • De Huik – ‘De Nederlandse boerka’

  De Huik – ‘De Nederlandse boerka’

  Wie een huik droeg die het gelaat vrijwel volledig bedekte, kwam soms in de problemen. Net als tegenwoordig gold er vroeger namelijk soms een verbod op gezichtsbedekkende kleding.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las