Dark
Light

Ruim 15 miljoen dollar voor afgietsel De Denker van Rodin

Auteur:
1 minuut leestijd

De Denker – Auguste Rodin
Bij Sotheby’s in New York zijn dinsdag twee afgietsels van Auguste Rodins meesterwerk Poort der Hel geveild. De werken brachten gezamenlijk meer dan 16 miljoen dollar op.

Een van de werken die geveild werd was een afgietsel van De Denker, een van de bekendste werken van Rodin. De Franse kunstenaar ontwierp dit bronzen beeld in 1880 als onderdeel van de bronzen Poort der Hel voor een nieuw te ontwikkelen museum in Parijs. Het was zijn eerste Parijse opdracht.


Les Pommes – Cézanne

Aan de bovenzijde van de poort was het beeld van een peinzende en dichtende man te zien. Dit stelde de Florentijnse dichter Dante Alighieri voor. De hele poort was gebaseerd op diens beroemde werk La Divina Commedia (De goddelijke komedie).

Als zelfstandig beeld werd het werk bekend onder de naam Le Penseur (De Denker). Van dit beroemde beeld zijn verschillende afgietsels gemaakt. Een van die afgietsels bevindt zich in het Singer Museum in Laren. Het afgietsel dat dinsdag in New York werd geveild bracht 15,3 miljoen op. Het andere beeld van Rodin dat geveild werd was Ugolino en zijn kinderen. Dit beeld werd voor 965.000 dollar verkocht aan een particuliere verzamelaar.

Bij Sotheby’s werden dinsdag ook verschillende schilderwerken verkocht. Het absolute topstuk van de veiling was het schilderij Les pommes (‘De appels’) van de Franse kunstenaar Paul Cézanne. Voor dit stilleven werd 41,6 miljoen dollar neergelegd.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Ook interessant

Zelfde rubriek

×