Dark
Light

Ruim 4000 brieven stadhoudersvrouw Anna van Hannover gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Anna van Hannover
Anna van Hannover - Schilderij van Johann Valentin Tischbein, 1753

Ruim vierduizend brieven van en aan Anna van Hannover, de echtgenote van stadhouder Willem IV, zijn vanaf vrijdag online in te zien.

In Nederland wordt al enkele jaren gewerkt aan de digitalisering van de correspondentie van stadhoudersvrouwen. Zo zijn in 2016 de zeventiende-eeuwse brieven van Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen online toegankelijk gemaakt. In 2021 kwamen daar de brieven van de zestiende-eeuwse stadhoudersvrouwen bij.

Nu is dus ook de correspondentie Anna van Hannover (1709-1759) gedigitaliseerd. Deze Engelse prinses trouwde in 1734 met prins Willem IV, de latere erfstadhouder van de Republiek. Ze nam geregeld deel aan zijn bijeenkomsten en bouwde een groot netwerk op van Nederlandse regenten en internationale politici. Ook correspondeerde ze veel met lokale, nationale en internationale staatslieden.

Groot netwerk

Na het overlijden van haar man in oktober 1751 werd Anna uitgeroepen tot Gouvernante en Vooghdesse van haar minderjarige zoon Willem V. In deze nieuwe rol maakte zij actief gebruik van haar netwerk in de Nederlandse politiek. Uit haar correspondentie blijkt volgens de onderzoekers een grote betrokkenheid.

Symposium

De brieven van Anna van Hannover zijn gedigitaliseerd vanuit Early Modern Letters Online – EMLO, een project van de Oxford University en de Bodleian Library. Voor het project is onder meer samengewerkt met het Huygens Instituut en de Koninklijke Verzamelingen. Deze vrijdag wordt het archief gelanceerd tijdens een symposium op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, waarbij niet alleen aandacht wordt besteed aan de brieven van de prinses maar ook haar muzikaliteit onder de loep wordt genomen.

Link naar archief: emlo-portal.bodleian.ox.ac.uk


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×