Week van de koloniale geschiedenis

Schaatskampioen Atje Keulen-Deelstra (74) overleden

Voormalig schaatskampioen Atje Keulen-Deelstra is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. De Friezin overleed in het Medisch Centrum Leeuwarden aan de gevolgen van een hersenstaminfarct. Het Friesch Dagblad heeft dat zaterdagochtend bekendgemaakt.

Atje Keulen-Deelstra in 1972 – Foto: Cc / Bert Verhoeff / Anefo

Atje Keulen-Deelstra werd op de laatste dag van 1938 geboren in Grouw, een dorp dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van de gemeente Leeuwarden. Zoals zoveel Friezen begon ze al op jonge leeftijd met schaatsen en op haar zestiende werd ze voor het eerst kampioene kortebaan van Friesland bij de meisjes.

- advertentie -


De internationale schaatswereld maakte in 1970 voor het eerst kennis met Atje Keulen-Deelstra. Ze veroverde dat jaar de wereldtitel bij het allround schaatsen. Dat kunststukje zou ze in 1972, 1973 en 1974 nog eens herhalen. Ook werd ze drie keer Europees en vier keer Nederlands kampioen. Daarnaast was de Friezin op de marathon zeer succesvol. Maar liefst vijf keer werd ze Nederlands kampioen op de schaatsmarathon.

Olympische Spelen

In 1972 was Keulen-Deelstra succesvol op de Olympische Spelen in Sapporo. Ze won daar een zilveren medaille op de 1000 meter en brons op de 1500 en 3000 meter.

In 1974 stopte Atje Keulen-Deelstra haar schaatscarrière op de lange baan. Ze was hierna nog wel enkele jaren actief bij het marathonschaatsen. Na de allround titel in 1974 moest Nederland dertig jaar wachten op een nieuwe Nederlandse wereldkampioene op langebaan. De Friezin kreeg in 2004 in Renate Groenewold haar opvolgster.

In 1997 bond ze de ijzers onder om deel te nemen aan de Elfstedentocht. Dit was bijzonder omdat de Friezin op dat moment herstellende was van een verkeersongeval. Atje Keulen-Deelstra was erelid van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB).

Gerelateerde boeken:

Henk Gemser naar aanleiding van het overleden van de sportvrouw:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: