Dark
Light

Atje Keulen-Deelstra (1938-2013) – Schaatskampioen

Auteur:
1 minuut leestijd
Atje Keulen-Deelstra in 1972 – Foto: Cc / Bert Verhoeff / Anefo

Voormalig schaatskampioen Atje Keulen-Deelstra is 22 februari 2013 op 74-jarige leeftijd overleden. De Friezin overleed in het Medisch Centrum Leeuwarden aan de gevolgen van een hersenstaminfarct. Het Friesch Dagblad heeft dat zaterdagochtend bekendgemaakt.

Atje Keulen-Deelstra in 1972 – Foto: Cc / Bert Verhoeff / Anefo
Atje Keulen-Deelstra werd op de laatste dag van 1938 geboren in Grouw, een dorp dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van de gemeente Leeuwarden. Zoals zoveel Friezen begon ze al op jonge leeftijd met schaatsen en op haar zestiende werd ze voor het eerst kampioene kortebaan van Friesland bij de meisjes.

De internationale schaatswereld maakte in 1970 voor het eerst kennis met Atje Keulen-Deelstra. Ze veroverde dat jaar de wereldtitel bij het allround schaatsen. Dat kunststukje zou ze in 1972, 1973 en 1974 nog eens herhalen. Ook werd ze drie keer Europees en vier keer Nederlands kampioen. Daarnaast was de Friezin op de marathon zeer succesvol. Maar liefst vijf keer werd ze Nederlands kampioen op de schaatsmarathon.

Olympische Spelen

In 1972 was Keulen-Deelstra succesvol op de Olympische Spelen in Sapporo. Ze won daar een zilveren medaille op de 1000 meter en brons op de 1500 en 3000 meter.

In 1974 stopte Atje Keulen-Deelstra haar schaatscarrière op de lange baan. Ze was hierna nog wel enkele jaren actief bij het marathonschaatsen. Na de allround titel in 1974 moest Nederland dertig jaar wachten op een nieuwe Nederlandse wereldkampioene op langebaan. De Friezin kreeg in 2004 in Renate Groenewold haar opvolgster.

In 1997 bond ze de ijzers onder om deel te nemen aan de Elfstedentocht. Dit was bijzonder omdat de Friezin op dat moment herstellende was van een verkeersongeval. Atje Keulen-Deelstra was erelid van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB).

×