Dark
Light

Schoen van een ‘moonshiner’ (ca. 1922)

Auteur:
1 minuut leestijd
De schoen van een 'moonshiner' (ca. 1922)
De schoen van een 'moonshiner' (ca. 1922)

In Amerika, the land of the free, was het drinken en stoken van alcoholhoudende dranken tussen 1919 en 1933 bij verboden. Vóór die tijd waren al in verschillende Amerikaanse staten drankverboden ingevoerd, maar die waren steeds vrij snel weer ingetrokken. Met de aanvaarding van het 18de amendement op de Grondwet werden alle alcoholhoudende dranken in 1919 verboden.

Politieagenten rollen een illegale brouwerij op tijdens de drooglegging
Politieagenten rollen een illegale brouwerij op tijdens de drooglegging
De periode van de zogeheten drooglegging werd gekenmerkt door een grote toename van de misdaad. Door het alcoholverbod ontstond er een grote smokkelhandel in drank en op veel plekken werd illegaal drank gestookt. In 1931 stelde een speciale commissie uiteindelijk dat het droogleggingsexperiment had gefaald. Twee jaar later werd er het 21ste amendement op de Grondwet aangenomen, dat het 18de herriep.

Bovenstaande foto werd gemaakt ten tijde van drooglegging. Te zien is de schoen van een zogenaamde moonshiner, een man die illegaal in de bergen zijn eigen sterke drank (moonshine) stookte. De drank dankt de naam vermoedelijk aan het feit dat hij bij maanlicht werd gestookt. Verschillende moonshiners plaatsten houtblokjes onder de schoenen waardoor het leek alsof een koe de afdrukken achter had gelaten. Zo’n spoor zouden politieagenten niet snel volgen, hoopten de stokers.

De schoen van een 'moonshiner' (ca. 1922)
De schoen van een ‘moonshiner’ (ca. 1922)

Lees ook: Drooglegging van Amerika (1920-1933)

×