Week van de koloniale geschiedenis

Schoen van een ‘moonshiner’ (ca. 1922)

In Amerika, the land of the free, was het drinken en stoken van alcoholhoudende dranken tussen 1919 en 1933 bij verboden. Vóór die tijd waren al in verschillende Amerikaanse staten drankverboden ingevoerd, maar die waren steeds vrij snel weer ingetrokken. Met de aanvaarding van het 18de amendement op de Grondwet werden alle alcoholhoudende dranken in 1919 verboden.

Politieagenten rollen een illegale brouwerij op tijdens de drooglegging
Politieagenten rollen een illegale brouwerij op tijdens de drooglegging
De periode van de zogenaamde drooglegging werd gekenmerkt door een grote toename van de misdaad. Door het alcoholverbod ontstond er een grote smokkelhandel in drank en op veel plekken werd illegaal drank gestookt. In 1931 stelde een speciale commissie uiteindelijk dat het droogleggingsexperiment had gefaald. Twee jaar later werd er het 21ste amendement op de Grondwet aangenomen, dat het 18de herriep.

Bovenstaande foto werd gemaakt ten tijde van drooglegging. Te zien is de schoen van een zogenaamde moonshiner, een man die illegaal in de bergen zijn eigen sterke drank (moonshine) stookte. De drank dankt de naam vermoedelijk aan het feit dat hij bij maanlicht werd gestookt. Verschillende moonshiners plaatsten houtblokjes onder de schoenen waardoor het leek alsof een koe de afdrukken achter had gelaten. Zo’n spoor zouden politieagenten niet snel volgen, hoopten de stokers.
- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: