Dark
Light

Schrijver Heere Heeresma (79) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Heere Heeresma, een dagje naar het strand
De Nederlands schrijver en dichter Heere Heeresma is zondag op 79-jarige leeftijd overleden. Het Rosa Spier Huis heeft dat bekendgemaakt. Heeresma woonde de laatste periode van zijn leven in dit verzorgingstehuis voor oudere kunstenaars en wetenschappers.

Heere Heeresma werd in 1932 in Amsterdam geboren als Simon Heere-Heeresma. In 1954 debuteerde hij met de dichtbundel Kinderkamer. In de periode hierna schreef hij vooral symbolische verhalen. In 1965 publiceerde hij Juweeltjes van waterverf.In dit boek leek hij zijn eigen vorm als schrijver te hebben gevonden.

In 1962 scoorde hij met het werk Een dagje naar het strand. Dit boek werd onder meer in het Engels, Duits, Fins, Pools en Japans vertaald. In 1968 werd het verfilmd onder de titel A day at the beach door Simon Hesera naar een scenario van Roman Polanski. In 1984 verfilmde Theo van Gogh het boek.

Heeresma’s bundel Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming uit 1973 werd eveneens goed ontvangen en vier van deze verhalen werden twee jaar na verschijning uitgebracht als één film.

In 2006 publiceerde Heeresma zijn laatste roman: Kijk, een drenkeling gaat voorbij. Een jaar eerder had hij zijn jeugdherinneringen gepubliceerd. De schrijver overleed zondag na een ziekbed in het Rosa Spier Huis in Laren.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×