Week van de koloniale geschiedenis

Schrijver Heere Heeresma (79) overleden

Heere Heeresma, een dagje naar het strand
De Nederlands schrijver en dichter Heere Heeresma is zondag op 79-jarige leeftijd overleden. Het Rosa Spier Huis heeft dat bekendgemaakt. Heeresma woonde de laatste periode van zijn leven in dit verzorgingstehuis voor oudere kunstenaars en wetenschappers.

Heere Heeresma werd in 1932 in Amsterdam geboren als Simon Heere-Heeresma. In 1954 debuteerde hij met de dichtbundel Kinderkamer. In de periode hierna schreef hij vooral symbolische verhalen. In 1965 publiceerde hij Juweeltjes van waterverf.In dit boek leek hij zijn eigen vorm als schrijver te hebben gevonden.

- advertentie -

In 1962 scoorde hij met het werk Een dagje naar het strand. Dit boek werd onder meer in het Engels, Duits, Fins, Pools en Japans vertaald. In 1968 werd het verfilmd onder de titel A day at the beach door Simon Hesera naar een scenario van Roman Polanski. In 1984 verfilmde Theo van Gogh het boek.

Heeresma’s bundel Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming uit 1973 werd eveneens goed ontvangen en vier van deze verhalen werden twee jaar na verschijning uitgebracht als één film.

In 2006 publiceerde Heeresma zijn laatste roman: Kijk, een drenkeling gaat voorbij. Een jaar eerder had hij zijn jeugdherinneringen gepubliceerd. De schrijver overleed zondag na een ziekbed in het Rosa Spier Huis in Laren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: