Dark
Light

Schuilplaats Eichmann al in 1952 bekend

Auteur:
1 minuut leestijd

Adolf Eichmann
Nazi-kopstuk Adolf Eichmann had al in 1952 kunnen worden gearresteerd in Argentinië. De Duitse krant Bild zegt daarvoor bewijzen te hebben.

Adolf Eichmann, die ook wel de architect van de Holocaust wordt genoemd, werd in 1960 opgespoord door nazi-jager Simon Wiesenthal. Vervolgens werd hij door de Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Bet gevangen genomen. Na een roemruchtig proces kreeg Eichmann uiteindelijk de doodstraf. In 1962 werd hij opgehangen.

Volgens Bild had Eichmann echter al in 1952 kunnen worden opgepakt, omdat bij de West-Duitse geheime dienst BND bekend was dat Eichmann zich schuil hield in Argentinië. De krant zou een kaart hebben gezien waarop stond:

“Kolonel Eichmann bevindt zich niet in Egypte, maar houdt zich onder de valse naam Clemens schuil in Argentinië. Het adres van E. is bekend bij de redactiechef van de de Duitse krant in Argentinië: ‘Der Weg'”

Inmiddels is bekend dat Eichmann de naam Ricardo Klement gebruikte om in het geheim zo nu en dan zijn vrouw en kinderen in Oostenrijk te ontmoeten. De BND zou pas in 1958 iets hebben gedaan met de informatie over Eichmann. Diens schuilplaats werd toen doorgegeven aan de Amerikaanse geheime dienst CIA, die er vervolgens niks mee deed. De West-Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) bestond in de jaren vijftig onder meer uit voormalig medewerkers van de Fremde Heere Ost, een inlichtingendienst van Adolf Hitler. Daartussen zaten ook tal van voormalig leden van verschillende nazi-organisaties.

Bild kwam de kaart op het spoor nadat in 2006 Amerikaanse CIA documenten vrijkwamen, waarin stond dat ze in 1958 door de BND werden geïnformeerd over de verblijfplaats van Eichmann. Nadat de BND weigerde de documenten vrij te geven, dwong de krant via de rechter alsnog toegang af tot de documenten. De Duitse historica Bettina Stagneth die bezig is met een nieuw boek over Eichmann noemt het nieuws in de Duitse krant ‘een sensatie’.

Eichmann was tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor de transporten van miljoenen Joden naar concentratie- en vernietigingskampen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×