Dark
Light

Mossad

[caption id="attachment_110709" align="alignright" width="300"]Logo met motto van de Mossad Logo met motto van de Mossad[/caption]De Mossad (officieel: Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken) is een bekend onderdeel van de Israëlische geheime dienst. De dienst heeft als voornaamste taak de veiligheid van de staat Israël te beschermen en acties te ondernemen tegen bijvoorbeeld terrorisme en andere bedreigingen. De Mossad voerde in het verleden verschillende spraakmakende operaties uit, waarvan de ontvoering van Adolf Eichmann in Argentinië de bekendste is. De dienst werd op 13 december 1949 opgericht door de toenmalige Israëlische premier David Ben-Gurion. Op deze pagina zijn artikelen te vinden die gerelateerd zijn aan de geschiedenis van de Mossad. Boek: Israël en het geheime liquidatieprogramma van de Mossad
Vuur (cc0 - Pixabay - Alexas_Fotos)

De Gulf Oil bomaanslag

In de nacht van 14 op 15 maart 1971 woedde er een flinke brand op het terrein van Gulf Oil in de Rotterdamse Europoort. Een toevoerleiding naar de opslagtanks was op het eerste oog spontaan ontploft. De brand was een van de grootste uit de geschiedenis van de Rotterdamse haven.
Detail van de filmcover

Munich (2005) – Film

Munich: film over de gijzelingsactie tijdens de Olympische Spelen van 1972. Geregisseerd door Steven Spielberg. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 worden de Israëlische atleten gegijzeld door Palestijnse terroristen. De gijzeling loopt niet goed af en een agent van de Mossad krijgt de opdracht om de elf verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te doden.