Dark
Light

Spionage en geheime diensten

De wereld van de spionage en geheime diensten. Pijprokende mannen achter kranten, dubbelspionage en spectaculaire ontmaskeringen. De wereld van de spionage is vaak in nevelen gehuld en waarschijnlijk juist dáárom zo fascinerend. Op deze pagina zijn onze verhalen over spionage verzameld.
Onderdelen van het Automatische Telefoon Registratie (ATR) systeem dat van 1971 tot 2003 werd gebruikt voor het aftappen van vaste telefoonlijnen.

Het échte belang van de BVD-dossiers

Eind 2022 droeg de AIVD ruim 71.000 persoonsdossiers van zijn voorloper (BVD) over naar het Nationaal Archief. Verschillende kranten, waaronder de NRC, publiceerden hierna over specifieke dossiers, waarbij het functioneren van de toenmalige BVD (waarop vrijwel geen toezicht bestond) steeds werd beoordeeld op basis van de strengere wettelijke en morele criteria van nu.
9 minuten leestijd
Vintage typemachine

Vele wegen naar verraad

Drie Britse auteurs hebben het genre van de spionageroman op de kaart gezet: Ian Fleming, John le Carré en Graham Greene. Hun boeken, waarvan miljoenen over de toonbank gingen, waren gedroomde scenario’s voor Hollywood en werden iconische Koude Oorlogsfilms. Hoewel hun werk als fictie geldt, konden de auteurs bij het verzinnen van hun verhalen putten uit de ervaring die ze
1 2 3 10
×