Op het moment dat de NAVO plannen had om in West-Duitsland een tweetal raketgordels te installeren, maakten de Russen en Oost-Duitsers plannen voor sabotageacties tegen belangrijke militaire objecten in dat West-Duitse achterland.
Op 17 september 1996 strandde een Noord-Koreaanse spionage-onderzeeër voor de kust van Zuid-Korea. De zesentwintig bemanningsleden gingen aan land. Zuid-Korea sloeg groot alarm en begon klopjacht naar de aangespoelde Noord-Koreaanse bemanningsleden.
Een spectaculair geval van verraad vond plaats in de DDR. Een (dubbel)agent van de Stasi liep in 1979 met een koffer vol geheimen over naar het Westen. Waar in West-Duitsland de champagneflessen werden ontkurkt, knarsten de tanden in de DDR.
In 1966 stortte in de Stößensee bij West-Berlijn een Russische JAK-28P neer. Voor de westelijke geallieerden was dit een buitenkans. Men kon nu namelijk een Sovjet-vliegtuig van heel dichtbij bestuderen.
Op de Glienicker Brücke in Berlijn werden tijdens de Koude Oorlog verschillende keren spionnen uitgewisseld. De overgangsplaats kwam daarom ook wel bekend te staan als 'de spionnenbrug'.
Uit nieuwe ter inzage verkregen archiefstukken van de AIVD blijkt dat de geheime dienst zestig jaar geleden ver ging om de verdeeldheid in de communistische beweging aan te wakkeren. De dienst verspreidde nepbrieven van verontruste communisten over een intern partijconflict in de CPN.
Een voor velen vrijwel onbekend fenomeen tijdens de Koude Oorlog waren de militaire liaison-missies van de vier geallieerde overwinnaars in het na-oorlogse West- en Oost-Duitsland. Vrijwel onbeperkt konden militaire eenheden van de overwinnaars elkaar in hun bezettingszones inspecteren.
Eind jaren dertig proberen veel Duitse Joden de vervolging in nazi-Duitsland te ontvluchten. Nederland laat ze mondjesmaat toe. Joden in Nederland zetten zich in voor deze vluchtelingen, ze helpen ze de grens over en regelen opvang.
Een rode koffer van voormalig Stasi-baas Erich Mielke bevatte voor DDR-leider Erich Honecker explosief materiaal.
Tussen de sieraden bevinden zich een zilveren pols en enkelband voor een danseres. Mata Hari heeft die vermoedelijk gedragen tijdens een van haar optredens. Daarnaast bestaan de objecten uit een bloedkoralen collier, twee haarklemmen, een zilveren schoengesp en Fries zilverbestek.
Melita Norwood was al een heel eind in de tachtig toen in 1999 bekend raakte dat ze jarenlang had gespioneerd voor de Sovjet-Unie...
Op 17 april 1945, drie weken voor de bevrijding van ons land, werd Hannie Schaft in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. Ze was een paar weken eerder bij de Mauer-muur op de Jan Gijzenkade in Haarlem aangehouden bij een routinecontrole. De beruchte Sicherheitsdienst maakte al geruime tijd verbeten jacht op ‘het meisje met het rode haar’. Daarbij speelde de 20-jarige
Van 13 juni tot 7 juli 1974 vond in de Bondsrepubliek Duitsland het WK-voetbal plaats. Het team van de Duitse Democratische Republiek (DDR) kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst (en voor het laatst) voor een eindronde en werd in een poule geloot met Australië, Chili en uitgerekend de “klassenvijand”, de Bondsrepubliek Duitsland.
Onlangs stierf op Tweede Kerstdag in een buitenwijk van Moskou een Rotterdammer op de gezegende leeftijd van 98 jaar. George Blake (1922-2020) was niet zomaar een pensionado die uit plezier van zijn oude dag genoot in de frisse Russische hoofdstad. Hij is ontegenzeggelijk de meest beruchte spion van Nederlandse bodem.
George Blake was ongetwijfeld één van de meest notoire dubbelspionnen uit de recente geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Koude Oorlog verraadde hij naar eigen zeggen de namen van meer dan honderd westerse geheim agenten aan de KGB.
Meer dan dertig jaar lang had Markus Wolf in de Duitse Democratische Republiek de leiding over een spionagenetwerk van de Stasi.
De Poolse politicus en vakbondsleider Lech Walesa is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de belangrijkste dissidenten uit de tijd van de Koude Oorlog.
De Nederlandse danseres Mata Hari kwam in de Eerste Wereldoorlog om het leven. Ze werd veroordeeld voor spionage en in Frankrijk gefusilleerd.
De chefs van geheime diensten zijn vaak met evenveel geheimzinnigheid omgeven als de betreffende diensten zelf. In fictie verschuilen ze zich achter codenamen als ‘M’. Erg spannend allemaal, maar wie in werkelijkheid dit soort romantiek zoekt, kan beter een andere loopbaan nastreven.
Kort na de Duitse inval in Polen kreeg SS-officier Walter Schellenberg de leiding toevertrouwd over een geheime operatie die later bekend raakte als het Venlo-incident.
Op 20 juni 1953 kopte de communistische partijkrant De Waarheid: ‘Julius en Ethel Rosenberg offerden hun leven voor de vrede’.