‘Schuilplaats nazi’s ontdekt in Argentinië’

'Schuilplaats nazi's ontdekt in Argentinië' (Still YouTube)
‘Schuilplaats nazi’s ontdekt in Argentinië’ (Still YouTube)

In Argentinië is een schuilplaats ontdekt die vermoedelijk door nazi’s is gebouwd. De ontdekking werd in het onherbergzame noorden van Argentinië gedaan door architecten. Dat meldt de Argentijnse krant Clarin.


Volgens de onderzoekers werd de schuilplaats, bestaande uit drie gebouwen, waarschijnlijk in 1940 gebouwd. Dit als een toevluchtsoord voor belangrijke nazi’s die gebruikt zou kunnen worden als Duitsland de oorlog verloor.

Archeologen zijn er vrij zeker van dat het om een Duitse schuilplaats gaat omdat er Duitse symbolen op de muren zijn aangetroffen. Daarnaast zijn er vijf munten gevonden die tussen 1938 en 1941 in Duitsland zijn geslagen en een stuk porselein met daarop de tekst Made in Germany.

De schuilplaats is uiteindelijk nooit gebruikt. Hij was niet nodig omdat veel nazi-kopstukken na de oorlog sowieso welkom waren in Argentinië. De toenmalige president Juan Peron zette de grenzen van zijn land voor deze nazi’s open.

- advertentie -

Boek: The Nazi Escape Operation to Peron’s Argentina

Video (Spaanstalig) over de ontdekking

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: