Scott Fahlman – Uitvinder van de emoticons

Amerikaanse computerwetenschapper die als eerste gebruik maakte van emoticons, eenvoudige getypte tekeningen waarmee de gemoedstoestand kan weergegeven worden.

Scott Fahlman werkte aan de Carnegie Mellon University en vond de emoticon een handige manier om duidelijk te maken of een bericht serieus of juist als grap bedoeld was. Volgens hem konden de tekens vooral goed gebruikt worden op het digitaale bulletin board van de universiteit. Fahlman stelde hierom het gebruik van :-) en :-( in. De tekens werden al snel gebruikt door leerlingen en medewerkers van de universiteit. De eerste mail waarin Fahlman zijn collega’s en studenten op de hoogte stelt van het gebruik van de tekens is bewaard gebleven:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: Scott E Fahlman – Fahlman at Cmu-20c –

I propose that the following character sequence for joke markers: :-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-(

De eerste keer dat de symbolen op het messageboard van de universiteit werd gebruikt was op 19 september 1982.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: