Week van de koloniale geschiedenis

Sfinx van Hattusa terug naar Turkije

Sfinx van Hattusa
Een bijna vierduizend jaar oude sfinx van Hattusa is door Duitsland teruggestuurd naar Turkije. De twee landen hadden al lange tijd ruzie om het beeld.

Begin dit jaar dreigde Turkije nog geen Duitse archeologen meer toe te laten zolang de sfinx niet was teruggegeven. De sfinx werd in 1907 gevonden nadat de Duitse archeoloog Otto Puchstein de oude stadsmuren van Hattusa, de hoofdstad van het oude Hettische Rijk, had ontdekt. Er werden in totaal twee sfinxen gevonden. De vindplaats bevindt zich bij het huidige Bogazkale in Midden-Turkije. De ruïnes van deze stad – die haar bloeiperiode had tussen ongeveer 1500 en 1200 voor Christus – worden sinds 1834 opgegraven. De door archeoloog Puchstein gevonden sfinxen werden waarschijnlijk rond 1400 voor Christus gemaakt.

De twee sculpturen verhuisden in 1915 voor restauratie naar Duitsland. Slechts één van de sfinxen werd na de restauratie echter teruggebracht naar Turkije.

- advertentie -

De afgelopen decennia ruzieden Duitslanden Turkije geregeld over deze tweede sfinx. Volgens de directeur van de Stichting Pruisisch Kunstbezit, Hermann Parzinger, werden er ten tijde van de vondst door de archeologen afspraken gemaakt. Zo zou afgesproken zijn de vondsten te verdelen. Turkije bleef echter pleiten voor terugkeer van de sfinx naar het land van herkomst. Begin dit jaar stelde de Turkse cultuurminister Duitsland een ultimatum: als het beeld in juni nog niet in Turkije was teruggekeerd, zou zijn land de deuren sluiten voor Duitse archeologen.

Duitsland heeft de patstelling deze week doorbroken en het beeld dus teruggestuurd naar Turkije. Volgens de Duitse minister van Cultuur is er sprake van een “vrijwillig gebaar”. De sfinx van Hatussa is momenteel in het Archeologisch Museum van Istanbul te zien.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: