Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Slingeruurwerk uit 1657 ontdekt

Foto: Teylers Museum
In het depot van het Universiteitsmuseum Utrecht is een oude slingerklok ontdekt met gewichtsaandrijving uit 1657. Het gaat daarmee om één van de oudste slingeruurwerken ter wereld. Het Teylers Museum heeft dat bekendgemaakt.

Begin december wordt in het museum het internationaal symposium Going Dutch gehouden. Tijdens de voorbereiding van dit symposium werd de slingerklok met gewichtsaandrijving uit 1657 ontdekt. Het maken van de klok wordt toegedicht aan Salomon Coster, de uitvoerende klokkenmaker van wis-, natuur- en sterrenkundige Christiaan Huygens.

Het uurwerk is via een foto uit het archief van prof. dr. ir. R. Plomp en na een onderzoek van tweeënhalf jaar door Michiel van Hees ontdekt in het depot van het Universiteitsmuseum Utrecht. Het vond niet eerder erkenning omdat het is ondergebracht in een niet origineel kastje en voorzien is van een eveneens niet origineel signatuurplaatje. Het Teylers Museum:

“Slingerklokken met gewichtsaandrijving werden, voor zover tot nu toe bekend, in dezelfde periode ontwikkeld als die met veeraandrijving, en hoewel uit de brieven van Huygens blijkt dat zij door Nederlandse makers gemaakt moeten zijn, zijn er alleen exemplaren van de beroemde Franse klokkenmaker Thuret bekend. Daarin komt nu verandering.”

Het symposium Going Dutch wordt georganiseerd door het Museum van het Nederlandse Uurwerk in het kader van haar 25-jarig jubileum. Tijdens het symposium zullen verschillende aspecten van de uitvinding van de slinger worden belicht, zoals de ontwikkeling van de uurwerktechnologie voorafgaand aan de uitvinding van het slingeruurwerk, de wetenschappelijke belangstelling van Christiaan Huygens, de internationale verspreiding van wetenschappelijke ideeën en de concurrentie tussen Nederland en Engeland rondom de uitvinding.

- advertentie -

De ontdekte klok is momenteel te zien in een tentoonstelling in het Museum van het Nederlandse Uurwerk in Zaandam. Deze tentoonstelling loopt tot en met 4 december 2011.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱