Dark
Light

Spaanse gaat geld verdienen aan vernielde fresco

Auteur:
1 minuut leestijd

Fresco voor en na de ‘restauratie’
Fresco voor en na de ‘restauratie’
Een Spaanse amateur-restaurateur die een jaar geleden een negentiende-eeuws fresco vernielde lijkt geld te gaan verdienen aan haar geklungel. De vernielde fresco trekt enorm veel bekijks en inmiddels is een bedrijf van plan op grote schaal t-shirts, postkaarten en bekers te gaan verkopen met daarop een afbeelding van de vernielde fresco.

De fresco na de 'opknabeurt'
De fresco na de restauratie
De 81-jarige Cecilia Gimenez die de muurschildering onder handen nam, heeft onlangs een deal gesloten met het bedrijf. Afgesproken is dat ze recht heeft op 49 procent van de winst die met de merchandising gemaakt wordt.

Gimenez besloot de fresco een jaar geleden zelf te restaureren om de kerk in Borja (Zaragazo) zo geld te besparen. De fresco van Elias Garcia, getiteld Ecce Homo, was ook wel aan een opknapbeurt toe. In de loop der jaren was de schildering, onder meer door het vochtige klimaat in de kerk, behoorlijk aangetast. Nadat Gimenez was er nog maar weinig over van de schildering. Het lijkt nog slechts vaag op het oorspronkelijke werk.

Fanclub

Op internet werd de afbeelding van de vernielde muurschildering al snel een grote hit. Cecilia Gimenez heeft inmiddels ook een eigen fanpage op Facebook. En nu lijkt ze dus ook nog goed geld te kunnen gaan verdienen aan haar werk.

×