Spinalonga wil op werelderfgoedlijst Unesco

Spinalonga
Het eilandje Spinalonga voor de noordoostkust van Kreta gaat een nieuwe poging doen om opgenomen te worden op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Sinds 1976 is onder auspiciën van het Griekse ministerie van Cultuur al diverse keren geprobeerd om Spinalonga op de lijst te krijgen. Maar dus zonder succes. De inwoners van Kreta vinden het eiland echter zo belangrijk dat ze het niet opgeven.

De culturele rijkdom

- advertentie -van Spinalonga en omgeving moet worden beschermd, vindt een actiegroep waarin ook de burgemeester van de Griekse havenstad Agios Nikolaos zit. Zij willen het eilandje promoten en daardoor het monumentale erfgoed veiligstellen.

Spinalonga was van 1903 tot 1957 in gebruik als leprakolonie. Maar het eiland heeft een nog veel rijkere geschiedenis. Archeologen hebben op de ondiepe zeebodem tussen Elounda op Kreta en Spinalonga restanten gevonden van de antieke stad Olous. In de dertiende eeuw bouwden de Venetianen er een fort, dat aan het eind van negentiende eeuw werd bezet door de Turken.

Tegenwoordig is het eiland een toeristische attractie. Door de verfilming van het boek Het Eiland van Victoria Hislop is de interesse in Spinalonga de laatste tijd weer toegenomen.

~ Parakalo

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: