Dark
Light

Spinalonga wil op werelderfgoedlijst Unesco

1 minuut leestijd
Het eiland Spinalonga vanuit de lucht. Het eiland ligt voor de kust van het veel grotere Griekse eiland Kreta. (CC BY-SA 3.0 - Ggia - wiki)
Het eiland Spinalonga vanuit de lucht. Het eiland ligt voor de kust van het veel grotere Griekse eiland Kreta. (CC BY-SA 3.0 - Ggia - wiki)

Het eilandje Spinalonga voor de noordoostkust van Kreta gaat een nieuwe poging doen om opgenomen te worden op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Sinds 1976 is onder auspiciën van het Griekse ministerie van Cultuur al diverse keren geprobeerd om Spinalonga op de lijst te krijgen. Maar dus zonder succes. De inwoners van Kreta vinden het eiland echter zo belangrijk dat ze het niet opgeven.

De culturele rijkdom van Spinalonga en omgeving moet worden beschermd, vindt een actiegroep waarin ook de burgemeester van de Griekse havenstad Agios Nikolaos zit. Zij willen het eilandje promoten en daardoor het monumentale erfgoed veiligstellen.

Spinalonga was van 1903 tot 1957 in gebruik als leprakolonie. Maar het eiland heeft een nog veel rijkere geschiedenis. Archeologen hebben op de ondiepe zeebodem tussen Elounda op Kreta en Spinalonga restanten gevonden van de antieke stad Olous. In de dertiende eeuw bouwden de Venetianen er een fort, dat aan het eind van negentiende eeuw werd bezet door de Turken.

Tegenwoordig is het eiland een toeristische attractie. Door de verfilming van het boek Het Eiland van Victoria Hislop is de interesse in Spinalonga de laatste tijd weer toegenomen.

~ Parakalo

×