Dark
Light

Sportjournalist Bob Spaak (93) overleden

“Coen, Coen, beheers je alsjeblieft.”
Auteur:
1 minuut leestijd

De Nederlandse oud-sportjournalist Bob Spaak is zaterdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de NOS zondag.

Bob Spaak in 2009 – Still NOS-video
Bob Spaak in 2009 – Still NOS-video
Bob Spaak begon zijn journalistieke loopbaan in 1945 bij Het Vrije Volk. Hij werkte hier tien jaar en stapte toen over naar de VARA-radio. Daar kreeg hij de gelegenheid iets met zijn passie voor sport te doen. Zo presenteerde hij er onder meer de sportprogramma’s Zondag Sportjournaal en Tussen Start en Finish.

Vanaf 1965 werkte hij voor het blad Voetbal International en een jaar later ging hij aan de slag bij de NTS-televisie. Hij werd er chef van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport en stond zo aan de wieg van dit populaire Nederlandse sportprogramma. Spaak gaf leiding aan een kleine redactie waar onder meer bekende sportjournalisten als Herman Kuiphof, Koen Verhoeff, Hugo Walker, Theo Reitsma en Kees Jansma deel van uitmaakte.

Zelf hield de geboren Amsterdammer zich zo nu en dan ook nog bezig met de sportverslaggeving. Zo gaf hij in 1965 bijvoorbeeld commentaar bij de Europa Cup-wedstrijd Feyenoord – Real Madrid. Deze wedstrijd liep na een zware aanval op Coen Moulijn uit de hand waarop Bob Spaak de volgende beroemd geworden uitspraak deed:

Coen, Coen, beheers je alsjeblieft. Jongens, jongens, dit kan toch niet? Wat een afschuwelijke vertoning!

Spaak ging in 1982 met pensioen.

×