Dark
Light

Standbeeld Alexander de Grote onthuld in Macedonië

2 minuten leestijd
Het standbeeld van Alexander de Grote in Skopje - cc
Het standbeeld van Alexander de Grote in Skopje (Wiki - cc)

In Skopje, de hoofdstad van Macedonië, is dinsdag een enorm beeld van de Grieks-Macedonische held Alexander de Grote onthuld.

Het standbeeld van Alexander de Grote – Foto: Still YouTube
Het bronzen beeld is dertien meter hoog en staat op een tien meter hoge sokkel. Het heeft een prominente plek gekregen op het centrale plein in Skopje. De naam van het door beeldhouwer Valentina Stevanovska ontworpen beeld luidt vrij algemeen Krijger op paard, maar voor iedereen is duidelijk dat het om een beeld van Alexander de Grote gaat. De beroemde koning en veldheer die in de vierde eeuw voor Christus onder meer Perzië en Egypte veroverde. Volgens regionale media heeft het standbeeld ongeveer negen miljoen euro gekost.

Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)
Macedonië heeft een campagne opgezet om de hoofdstad Skopje meer status te geven. De plaatsing van het standbeeld maakt onderdeel uit van dit plan. Het is de bedoeling dat voor 2014 in de stad ook nog een grote triomfboog wordt geplaatst.

Stavros Lambrinidis, de Griekse minister van buitenlandse zaken, heeft tegenover het Franse persbureau AFP gezegd dat hij de plaatsing van het enorme beeld ziet als een “provocatie”. De landen zijn al een tijd verwikkeld in een conflict over de naam van Macedonië. Griekenland wil niet dat de voormalige Joegoslavische republiek zich kortweg ‘Macedonië’ noemt. Volgens de Grieken lag het oude Macedonië namelijk niet in het moderne Macedonië maar in het noorden van Griekenland. Macedonië is vandaag de dag zowel een naam van een regio in Griekenland als de naam van de voormalige Joegoslavische republiek.

De ruzie tussen beide landen ontstond in 1991 toen de voormalige Joegoslavische deelrepubliek de onafhankelijkheid uitriep onder de naam Macedonië. Uit angst voor territoriale claims op de noordelijke Griekse provincie Macedonië maakte Griekenland bezwaar. Het land drong er bij de internationale gemeenschap op aan om het verschil tussen de twee ‘Macedoniën’ duidelijk naar voren te laten komen. De VN bepaalde uiteindelijk dat Macedonië internationaal aangeduid wordt als de Former Yugoslav Republic of Macedonia (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië).

Over de vraag of Alexander de Grote gezien moet worden als een Griekse of Macedonische heerser zijn de landen het ook niet eens. In 2006 maakte Griekenland nog bezwaar toen Macedonië besloot het internationale vliegveld in Skopje te vernoemen naar Alexander de Grote.

Boek: Alexander de Grote – De ondergang van het Perzische rijk

AlJazeera: Macedonia statue ignites tensions with Greece

×