Dark
Light

Standbeeld Willem van Oranje onthuld in Breda

Auteur:
1 minuut leestijd
Willem van Oranje geschilderd door Anthonie Mor, omstreeks 1555
Willem van Oranje geschilderd door Anthonie Mor, omstreeks 1555

In Breda is sinds woensdag een standbeeld te vinden van Willem van Oranje. Het beeld staat voor het Kasteel van Breda, waar de prins ooit woonde. Tegenwoordig is hier de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd.

Willem van Oranje in 1554
Willem van Oranje in 1554
De stad Breda heeft een historische band met de familie Nassau en het Koninklijk Huis. Willem van Oranje, de zogenaamde Vader des Vaderlands, werd in 1544 voor het eerst heer van de stad. In de Grote Kerk in Breda liggen verschillende Nassaus van voor de reformatie begraven. Willem van Oranje zou eigenlijk ook begraven worden in deze kerk. Omdat Breda op het moment van zijn overlijden echter in handen was van de Spanjaarden werd zijn laatste rustplaats Delft.

Willem van Oranje erfde het Kasteel van Breda op elfjarige leeftijd van zijn neef René van Chalon. Hij woonde er ook enige tijd.

Het standbeeld van de jonge prins werd in 1959 gemaakt en stond lange tijd in Willemstad, op Curaçao. Door inspanning van de Prins Willem I Herinnering Stichting was het mogelijk het beeld van de Vader des Vaderlands te plaatsen bij het Kasteel van Breda. Het standbeeld werd woensdag onthuld door generaal buiten dienst Peter Van Uhm en burgemeester Peter van der Velden van Breda.

Boek: Willem van Oranje – De jonge prins Van Oranje

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×