Dark
Light

Stomme films Alfred Hitchcock zijn werelderfgoed

Auteur:
1 minuut leestijd

Alfred Hitchcock – Foto: CC / Jack Mitchell
Negen stomme films van Alfred Hitchcock (1899-1980) hebben een plek gekregen in het UK Memory of the World Register van VN-organisatie Unesco. Op deze lijst staan werken die van groot cultureel belang zijn voor het Verenigd Koninkrijk.

Hitchcock maakte zowel ‘stomme’ als geluidsfilms. Hij wordt door velen gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitckcock werd bij het grote publiek onder meer bekend met films als Pyscho, The Birds, Vertigo en North by Northwest.

De negen stomme films die een plek hebben gekregen op de Unesco-lijst werden tussen 1925 en 1929 gemaakt. Hitckcock maakte in deze periode in totaal tien stomme films, maar de tiende film (The mountain eagle) is nog altijd onvindbaar. De bewaard gebleven stomme films zijn de afgelopen jaren grondig gerestaureerd. Ze zijn momenteel te zien bij het British Film Institute.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×