Dark
Light

Storm velt iconische ‘Pioneer Cabin Tree’

Auteur:
1 minuut leestijd
De Pioneer Cabin Tree rond 1867

Volgens schattingen stond de reuzensequoia al zo’n duizend jaar in het Calaveras Big Trees State Park in Californië. Een januaristorm werd de zogenaamde Pioneer Cabin Tree zondag echter te veel. De beroemde boom is omgevallen.

Eind negentiende eeuw werd een tunnel door de boom heen gegraven. Dit was relatief eenvoudig, omdat een deel van de stronk door een brand was verwoest, waardoor een gat was ontstaan. Het idee om de tunnel te maken kwam van een hoteleigenaar, die het wel aardig leek als toeristische attractie. Bezoekers konden vanaf dat moment onder de enorme boom doorrijden.

Onder de boom doorrijden kon al jaren niet meer, maar dagelijks wandelden nog er wel veel hikers onderdoor. De Pioneer Cabin Tree was een van de populairste trekpleisters van het natuurpark. Volgens parkbeheerders viel de boom waarschijnlijk niet door de harde wind, maar werd de overvloedige regenval hem fataal. Hij was er al jaren niet erg goed meer aan toe.

Auto bij de Wawona Tree
Auto bij de Wawona Tree

De boom werd wel eens verward met de Wawona Tree, een reuzensequoia die tot 1969 in Yosemite National Park stond en waar voor toeristen eveneens een tunnel in was uitgehakt.

De reuzensequoia, ook wel mammoetboom genoemd, is de zwaarste boom ter wereld. Het grootste exemplaar is de General Sherman Tree in het Sequoia National Park in Californië. Deze boom is maar liefst 83 meter hoog en heeft een omtrek van 31 meter.

Boek: Het verborgen leven van bomen

Bericht over het einde van de ‘Pioneer Cabin Tree’

×