Striptekenaar Ronald Searle (91) overleden

St. Trinian’s – Ronald Searle
De Britse striptekenaar en cartoonist Ronald Searle is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend met zijn tekeningen over het fictieve meisjesinternaat St. Trinian’s.

Searle werd in 1920 geboren in Cambridge en begon al op jonge leeftijd met tekenen. Hij studeerde enkele jaren aan de College of Arts and Technology in zijn geboortestad. In 1941 publiceerde hij zijn eerste strip over het fictieve meisjesinternaat St. Trinian’s. Met deze strips, waarin veel nogal boosaardige meisjes acteerde, werd hij wereldberoemd. In totaal werden er ook vijf films over het door Searle verzonnen meisjesinternaat gemaakt.Searle tekende gedurende zijn lange carrière onder meer voor de New Yorker, Punch en Disney.

- advertentie -

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij krijgsgevangene gemaakt door de Japanners. Als krijgsgevangene werkte hij onder meer aan de beruchte Birmaspoorweg. In het Imperial War Museum in Londen worden enkele tekeningen bewaard die Searle als krijgsgevangene maakte. Enkele jaren geleden werden zijn verzamelde oorlogstekeningen in boekvorm uitgebracht.

Interview met Ronald Searle

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: