Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

BEDANKT-brief voor Theo van Gogh

Stuk van het Jaar-inzending van Stadsarchief Amsterdam
1 minuut leestijd
BEDANKT-brief Theo van Gogh
BEDANKT-brief Theo van Gogh, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Presentator en regisseur Theo van Gogh was bekend om zijn ongezouten uitspraken en als fervent voorstander van het vrije woord. Met zijn uitgesproken mening over uiteenlopende onderwerpen waaronder de islam vergaarde hij in brede kring vrienden én vijanden.

Tien jaar geleden, op 2 november 2004, werd de presentator en regisseur vermoord in Amsterdam. Op de plek van de moord ontstond een herdenkingsplek waar mensen bloemen, teksten, foto’s en andere voorwerpen achterlieten. Na de begrafenis werd de herdenkingsplek opgeheven. Het Stadsarchief Amsterdam ontfermde zich over alle papieren. Ontdaan van resten van bloemen en een enkele doorweekte sigaret zijn honderden briefjes, tekeningen en kaarten bewaard gebleven. Teksten die spreken van woede, verdriet en onbegrip, maar ook van verzoening.

Het Stadsarchief Amsterdam heeft een van deze openhartige emotionele uitingen ingezonden, als symbool voor al die andere, om mee te dingen als Stuk van het Jaar 2014.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie