Stuk van het Jaar-inzending van Stadsarchief Amsterdam

BEDANKT-brief voor Theo van Gogh

Presentator en regisseur Theo van Gogh was bekend om zijn ongezouten uitspraken en als fervent voorstander van het vrije woord. Met zijn uitgesproken mening over uiteenlopende onderwerpen waaronder de islam vergaarde hij in brede kring vrienden én vijanden.

Tien jaar geleden, op 2 november 2004, werd de presentator en regisseur vermoord in Amsterdam. Op de plek van de moord ontstond een herdenkingsplek waar mensen bloemen, teksten, foto’s en andere voorwerpen achterlieten. Na de begrafenis werd de herdenkingsplek opgeheven. Het Stadsarchief Amsterdam ontfermde zich over alle papieren. Ontdaan van resten van bloemen en een enkele doorweekte sigaret zijn honderden briefjes, tekeningen en kaarten bewaard gebleven. Teksten die spreken van woede, verdriet en onbegrip, maar ook van verzoening.

Het Stadsarchief Amsterdam heeft een van deze openhartige emotionele uitingen ingezonden, als symbool voor al die andere, om mee te dingen als Stuk van het Jaar 2014.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -

Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier