Frans Hooijmaijers (1935-2006) – De broeder des doods

Frans Hooijmaijers (bijnamen: Dikke Frans en De Spuitreus) is waarschijnlijk de grootste seriedoder die Nederland ooit gekend heeft: verdacht van moord op 259 mensen. De hoofdverpleger bekent er 15. Die verklaring trekt hij weer in. Uiteindelijk wordt hij veroordeeld voor 5 zaken. Als moordwapen hanteert hij de injectiespuit, gevuld met

Moordstad, een bloedspoor door Utrecht

Daniel M. van Doorn en Evert van der Zouw gingen op zoek naar spraakmakende levensdelicten in de schimmige duistere steegjes en op de statige brede lanen die Utrecht rijk is. Ze stuitten op onomkeerbare misdaden die het daglicht niet konden verdagen, maar soms toch midden op de dag plaatsvonden. Sommigen

Pietro Pacciani (1925-1998) – Het monster van Florence

Pietro Pacciani werd verantwoordelijk geacht voor een reeks dubbele moorden die tussen 1974 en 1985 werden gepleegd in het Italiaanse Firenze (Florence). Het leverde hem na een omstreden proces een veroordeling op van veertien maal levenslang en de bijnaam “Il mostro di Firenze”.

Het einde van de Portugese monarchie

De bloedige moordaanslag die in februari 1908 op de Portugese koninklijke familie werd gepleegd veroorzaakte bij de Europese vorstenhuizen en in de rest van de wereld een ware schokgolf van afschuw en ongeloof.

De dood van Sherlock Holmes

Wat heeft Sherlock Holmes, de pijp rokende superspeurder uit Londen, te maken met een knus stadje in het hart van Zwitserland? Voor de volbloed-fans van de verhalen van Conan Doyle is die vraag een eitje. Die weten dat de negentiende-eeuwse detective bij Meiringen, in het Berner Oberland, zijn dood vond

‘Het regende scheldwoorden en een oogenblik later ook steenen’

Op vrijdag 23 augustus 1918 schreven de Indische kranten over een dessa-drama. De heer Van Amerongen was achtereenvolgens uitgescholden, gestenigd, gestoken en vervolgens gestorven. Reden genoeg voor ontzetting, maar de koloniale kranten reageerden merkwaardig laconiek. Hoe kon dat?

De moordzaak van de Prinsenlaan

Op vrijdag 24 juni 1932 kwam eindelijk de ontknoping van de moordzaak aan de Prinsenlaan te Batavia. Maanden lang hadden de getuigenverklaringen aangesleept.

Amok in de sociëteit

Op 23 mei 1885 werd het gezellig samenzijn in de sociëteit van Djambi (Midden-Sumatra) ruw verstoord. Twee inheemse mannen drongen binnen om daar dood en verderf te zaaien. Het gouvernement begreep dat er nu opgetreden moest worden, want kon men zoiets onbestraft laten?

De honden blaften, Gutmann was vermoord

Op woensdag 30 april 1930 werd te Koeta-Radja (Atjeh) onder grote belangstelling de heer Gutmann begraven. Hij was doodgestoken door de Chinese dwangarbeider Gho Lim Koei: een mes in de rug, een mes in de maag. De bloedingen waren niet meer te stelpen.

De vingers van een vermoorde fabrieksdirecteur

April 1919 vermoordde een Amsterdamse crimineel in Sint Oedenrode de directeur van een boterfabriek, Hendrikus van Kruisdijk. De crimineel was op jacht naar de inhoud van de brandkas en rekende met de directeur af toen die zich heftig verzette. Alsof dat nog niet dramatisch genoeg was verloor de vermoorde fabrieksdirecteur