Dark
Light

Ted Bundy – Biografie van een Amerikaanse seriemoordenaar

“The Lady Killer”
6 minuten leestijd
Ted Bundy in 1978
Ted Bundy in 1978 (Publiek Domein - wiki)

De Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy (1946-1989) geldt als een van de meest beruchte seriemoordenaars uit de geschiedenis. Hij bekende 28 moorden op jonge vrouwen en meisjes, maar het daadwerkelijke aantal slachtoffers van Ted Bundy heeft waarschijnlijk een stuk hoger gelegen. Wie was Ted Bundy, alias ‘The Lady Killer’?

Ted Bundy rond zijn negentiende, 1965
Ted Bundy rond zijn negentiende, 1965 (Publiek Domein – wiki)
Ted Bundy was niet de grootste seriemoordenaar ooit, maar wel een van de meest shockerende en beruchte meervoudige moordenaars uit de geschiedenis. Samen met figuren als Elisabeth Báthory (1560-1614), de Leidse gifmengster ‘Goeie Mie’ Maria Swanenburg (1839-1915), Charles Manson (1934-2017), Richard Chase alias ‘The Vampire of Sacramento’ (1950-1980) en Luis Garavito (1957-heden) behoort Ted Bundy tot de meest gestoorde meervoudige moordenaars uit de geschiedenis.

De jonge jaren van Ted Bundy: 1946-1965

De Amerikaan Ted Bundy werd op 24 november 1946 geboren als Theodore Robert Cowell in de plaats Burlington in Vermont. Hij was een buitenechtelijk kind van Eleanor Louise Cowell (1924-2012) en vermoedelijk een zeeman. Er deden echter geruchten de ronde dat de vader van Eleanor, Sam Cowell, de verwekker van het kind was. Ted Bundy’s opa was dus wellicht ook zijn vader.

Eleanor en haar zoon Ted trokken na Teds geboorte bij haar ouders in, in Philadelphia. Gezellig was het daar echter niet. Sam Cowell was erg agressief, racistisch en mishandelde naast mensen ook dieren. Zijn vrouw was depressief en teruggetrokken. Verder werd Ted, die behoorlijk verlegen was, op school behoorlijk gepest. Toen Ted nog jong was, vertoonde hij al alarmerend gedrag. Toen zijn tante een keer wakker werd na een middagdutje, had de kleine Ted allerlei messen met de lemmeten haar richting op rond haar bed gelegd. Ted stond erbij te lachen toen zijn tante verschrikt uit haar slaap ontwaakte.

Veroordeling van Ted Bundy
Veroordeling van Ted Bundy (Publiek Domein – wiki)
Toen Ted drie jaar was, in 1950 verhuisde zijn moeder naar Tacoma, Washington, in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten. Ze ging daar bij familie wonen. Hier ontmoette Eleanor, die zich nu Louise noemde, in een kerk haar toekomstige man. Deze Johnnie Culpepper Bundy (1921-2007) was werkzaam als kok in een ziekenhuis. In 1951 trouwden ze. Ted Bundy had een hekel aan zijn ‘nieuwe’ vader, die hij dom vond. Ted ontweek zijn vader waar kon en werd ook door hem mishandeld.

Over Ted Bundy’s jeugd in Tacoma doen allerlei verhalen de ronde. Zeker is dat hij al vroeg begon te stelen en hechtte aan dure spullen. Andere bronnen – die minder zeker zijn – reppen ervan dat Bundy door de stad dwaalde, in vuilnisbakken foto’s van naakte vrouwen zocht, veel alcohol dronk en dan naakte vrouwen begluurde, et cetera. De politie pakte Bundy meerdere keren op vanwege vermoedens van inbraak en diefstal.

Studies Chinees, psychologie, rechten & eerste vriendinnen: 1965-1973

Op de high school was Bundy, die een knap uiterlijk had, een goede en bij zijn klasgenoten populaire leerling. Toen hij in 1965 van de high school kwam, vertrok hij met een beurs naar de universiteit om Chinees te studeren. Hier leerde hij een knappe medestudente kennen, Stephanie Brooks (pseudoniem van Diane Edwards). Stephanie was mooi, had weelderig lang donkerbruin haar in een middenscheiding en kwam uit een welgestelde familie. Zij en de tot over in oren verliefde Ted Bundy kregen een relatie. Ted brak zijn studie Chinees af, loog veel tegen Brooks en kwam op haar onvolwassen over. Dit waren voor haar redenen om, na een jaar verkering, de relatie te verbreken. Hierna raakte Bundy helemaal van slag. Bundy bleef in de jaren hierna met Brooks schrijven, ondanks dat hij in 1969 een nieuwe vriendin kreeg. Bundy begon in 1970 een studie psychologie, waar zijn oog op een andere dame viel, namelijk beginnend schrijfster Ann Rule. Hij raakte met haar bevriend en gaf haar advies, omdat ze in scheiding lag. Samen met haar beantwoordde hij – als bijbaan – telefoontjes van mensen in psychische nood.

Caryn Campbell, het veertiende gedocumenteerde slachtoffer van Ted Bundy
Caryn Campbell, het veertiende gedocumenteerde slachtoffer van Ted Bundy (wiki)
In 1973 zocht Ted Bundy weer contact met Stephanie Brooks. Hij bezocht haar en maakte veel indruk. Inmiddels had hij namelijk zijn psychologiestudie afgerond en was daarna met een rechtenstudie begonnen. Brooks en hij kregen weer verkering. Er waren zelfs trouwplannen, maar in 1974 verdween Bundy plotseling uit haar leven en liet nooit meer iets van zich horen. Later bleek dat Bundy op dat moment al zijn eerste moord gepleegd moet hebben.

Bundy gaat het moordenaarspad op: 1974-1978

De eerste bewezen moorden die Ted Bundy op zijn geweten had, vonden plaats in 1974. Maar er zijn vermoedens dat hij al in 1961 een moord pleegde, en mogelijk ook in 1969, 1972 en 1973. Maar zeker is dat niet. Zijn eerste zekere slachtoffer was Joni Lenz (pseudoniem van Karen Sparks), die in januari 1974 in Seattle door Bundy in haar slaap aangevallen werd op de campus van de University of Washington. Joni werd volledig verminkt met een ijzeren staaf en daarmee ook verkracht. Ze overleefde de aanval op wonderbaarlijke wijze, maar hield er wel levenslang hersenletsel aan over.

De tactiek die Ted Bundy gebruikte om zijn slachtoffers te grazen te nemen, was de volgende:

Hij benaderde zijn slachtoffers vaak in het openbaar en vroeg ze om hulp. Eenmaal bij zijn auto (meestal een Volkswagen Kever) werden ze bewusteloos geslagen, geboeid en meegenomen. Om zijn slachtoffers te kunnen vervoeren haalde hij vaak de passagiersstoel uit zijn auto. Bundy vermoordde zijn slachtoffers meestal op een vooraf gekozen afgelegen plek. Van een aantal slachtoffers werden slechts schedels teruggevonden en deze vertoonden letsel veroorzaakt door een stomp voorwerp (meestal een bandenlichter of koevoet). [Bron: Wikipedia]

Mug shots van Ted Bundy uit 1975 (wiki)
Mug shots van Ted Bundy uit 1975 (wiki)
Vanaf februari dat jaar verdwenen er in de staat Washington periodiek vrouwen, gemiddeld één per maand. Het eerste slachtoffer was de jonge studente Lynda Ann Healy, die op 1 februari 1974 werd ontvoerd en vermoord. Hierna volgden tal van andere vermissingen van brunettes of donkerblonde dames, die allemaal – dat viel al snel op – een scheiding in het midden van hun kapsel hadden zitten. In totaal vermoordde Ted Bundy in de jaren 1974 tot 1978 in de Amerikaanse staten Washington, Oregon, Colorado, Utah en Florida minstens 28 vrouwen. Onder hen bevond zich een twaalfjarig meisje, dat door Bundy verkracht en vermoord werd.

Op 2 oktober 1975 werd Bundy door de politie aangehouden na een langdurig onderzoek, waaruit bleek dat Ted Bundy vermoedelijk de gezochte Lady Killer was. Op 23 februari 1976 volgde een rechtszaak tegen Bundy. De uitspraak luidde 1 tot 15 jaar cel ‘with parole’ (kans op vervroegde vrijlating). De seriemoordenaar werd in januari 1977 overgeplaatst naar Colorado, waar hij twee ontsnappingspogingen deed. De tweede poging, op 20 december 1977, slaagde en Bundy vluchtte via Michigan en Georgia naar Florida. Hier pleegde hij begin 1978 nog een drietal gruwelijke moorden op jonge vrouwen (waaronder een meisje van twaalf) en deed verder enkele mislukte pogingen.

Veroordeling, gevangenschap en dood (1979-1989)

Halverwege februari 1978 werd Bundy weer gearresteerd. Na een proces werd Ted Bundy na een uitgebreid onderzoek in juli 1979 ter dood veroordeeld voor de moord op twee studentes. In het volgende jaar werd hij opnieuw ter dood veroordeeld, dit keer voor de verkrachting en moord op een twaalfjarig meisje.

Ted Bundy tijdens een rechtszaak in Miami, 1979
Ted Bundy tijdens een rechtszaak in Miami, 1979 (Publiek Domein – wiki)
In gevangenschap trouwde Ted Bundy met Carole Ann Boone, met wie hij sinds 1976 min of meer een relatie had. Ted Bundy vroeg haar ten huwelijk tijdens een rechtszaak in 1980, waarvan beelden zijn. Tijdens een gevangenisbezoek raakte Boone zwanger van hem en baarde in 1982 een dochter. Bundy en Boone scheidden uiteindelijk in 1986.

Ted Bundy werd in 1989, na een verblijf van tien jaar op Death Row, in Florida op de elektrische stoel geëxecuteerd. Het was hem gelukt om diverse keren de doodstraf uit te stellen door deze met behulp van advocaten aan te vechten. Maar op 24 januari 1989 om 7.00 uur werd de executie dan toch voltrokken.

Boek: Ted Bundy. The Only Living Witness

Bekentenis van Ted Bundy

Bronnen

Internet
-https://www.biography.com/crime-figure/ted-bundy
-https://www.nowtolove.com.au/news/real-life/who-is-ted-bundy-53445
-https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-seriemoordenaars/
-https://www.britannica.com/biography/Ted-Bundy
-https://historycollection.co/killer-plain-sight-6-facts-serial-killer-ted-bundy/
-https://www.nsmbl.nl/lugubere-feiten-ted-bundy-film/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Ted_Bundy

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×