Dark
Light

Te koop: 150 jaar oud gekrompen hoofd

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Museumwinkel Nijmegen
Foto: Museumwinkel Nijmegen

De Museumwinkel in Nijmegen biedt momenteel een wel heel bijzonder object te koop aan: het gekrompen hoofd van een man die in de negentiende eeuw door indianen werd onthoofd. Op de site van de winkel wordt gegrapt dat geïnteresseerden wel de “hoofdprijs” moeten betalen.

Wie het bijzondere object wil hebben moet inderdaad diep in de buidel tasten. De prijs is vastgesteld op maar liefst 49.000 euro. Het hoofd van de man is slechts tien centimeter groot. Het is gekrompen doordat de indianen, nadat ze het hoofd hadden afgehakt, de schedel verwijderden. De huid werd hierna gekookt zodat deze in kon krimpen. Daarna werd er een steen in gestopt, zodat het hoofd zijn oorspronkelijke vorm behield. De mond werd dichtgenaaid, zodat de geest van de man niet kon ontsnappen om de indianen lastig te vallen.

Jivaro-indianen

Volgens de winkel gaat het vermoedelijk om een Spaanse missionaris die rond 1850 de pech had in het Amazonegebied Jivaro-indianen tegen te komen. Deze indianen droegen geprepareerde hoofden van hun vijanden aan hun riem en besloten dus ook de Spanjaard aan de collectie toe te voegen.

De Museumwinkel kocht het hoofd enige tijd geleden op een veiling en doopte de man ‘Henk’. Volgens de winkel is handel in dergelijke objecten niet verboden.

Boek: De aarde huilt – De strijd van de indianen om West-Amerika

Korte video over het hoofd

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×