Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Stuk van het Jaar-inzending van het Regionaal Archief Nijmegen

1 minuut leestijd
"...Eijgenhandig met mijn bloed ondergeschreven" - Regionaal Archief Nijmegen
"...Eijgenhandig met mijn bloed ondergeschreven" - Regionaal Archief Nijmegen
"...Eijgenhandig met mijn bloed ondergeschreven" - Regionaal Archief Nijmegen
“…Eijgenhandig met mijn bloed ondergeschreven” – Regionaal Archief Nijmegen

“…Eijgenhandig met mijn bloed ondergeschreven”

De met bloed ondertekende verklaring vormt het sluitstuk van een van de roemruchtste rechtszaken uit de Nijmeegse geschiedenis: een klassiek liefdesdrama uit 1712 met de minnaar, een ingekwartierde militair en overspelige vrouw als verdachten voor de moord op de echtgenoot en veertien liefdesbrieven als bewijs. Het bloed mag dan zijn opgedroogd, de schuldvraag spreekt nog steeds tot de verbeelding. Was het de eigenzinnige luitenant, of toch zijn beste vriend, die spoorloos verdween na de fatale nacht…

Driehonderd jaar later lezen de processtukken van de ‘liefdesmoord’ als een shakespeariaans drama over verleiding en verraad. Met dwingende liefdesbrieven die dienden als bewijsstukken, met geruchtmakende getuigenissen en een met bloed ondertekende verklaring waarmee de luitenant Anna Maria wilde verleiden om haar kinderen te verlaten.

Archieven zijn schatkamers vol nog te ontdekken verhalen. Schrijfster Steffie van den Oord stuitte min of meer per toeval op het dossier van deze geruchtmakende moordzaak. Tijdens een bezoek vroeg ze terloops of er nog bijzondere verhalen in de archieven te vinden waren? Liefst een beetje spannend of luguber. Een moord bijvoorbeeld? Vorig jaar verscheen haar boek Vonk, het spannende verhaal van een roemruchte ‘liefdesmoord’ in het Nijmegen van 1713, gebaseerd op het bijzondere dossier uit het Oud Rechterlijk Archief Nijmegen. Een dossier dat uw stem meer dan waard is!

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: