Dark
Light

Telegraaf ontsluit krantenarchief in iPad app

Auteur:
1 minuut leestijd
Krantenarchief van De Telegraaf

Naar aanleiding van haar 120-jarig bestaan heeft De Telegraaf een speciale applicatie voor de iPad gemaakt waarmee alle krantenedities sinds de eerste verschijning op 1 januari 1893 zijn te downloaden.

iPad app van de Telegraaf
De app ontsluit daarmee bijna 40.000 volledige kranten, samen goed voor meer dan een miljoen pagina’s. Voor de Archief-app, stelde de redactie van de krant vijf themadossiers samen met daarin een selectie van hoogtepunten op het gebied van Wereldnieuws, Koninklijk Huis, Nederlands elftal, Misdaad en Politiek. Jan-Kees Emmer, adjunct-hoofdredacteur van de krant:

“De app geeft een prachtig overzicht van 120 jaar nieuwsgeschiedenis. Van de eerste aanzet tot de aanleg van de Deltawerken, de eerste mens op de maan en de kroning van Koningin Beatrix tot meer recente nieuwsgebeurtenissen, zoals de val van de muur en de aanslagen op 11 september 2001.”

De Telegraaf is de grootste krant van Nederland. De eerste editie van de ochtendkrant werd op 1 januari 1893 uitgebracht door de jonkheer Henry Tindal.

De ontwikkelde app is momenteel alleen nog toegankelijk voor de iPad. Hij kan gedownload worden in de App Store. Wie in de applicatie een losse editie wil downloaden, betaalt daarvoor 1,79 euro per keer. De Telegraaf biedt al langer de mogelijkheid om historische voorpagina’s te kopen.

Koninklijke Bibliotheek

In Nederland houdt de Koninklijke Bibliotheek (KB) zich al enkele jaren bezig met de digitalisatie van Nederlandse kranten uit de periode 1618-1995. In het historische krantenarchief van de bibliotheek zijn ook enkele jaargangen van De Telegraaf gratis te bekijken.

×