Tentoonstelling over de Golden Earring

/
1 minuut leestijd

Golden Earring
In het Haags Historisch Museum is vanaf komend najaar een tentoonstelling over de Haagse rockband Golden Earring te zien. Het museum heeft dat bekendgemaakt.

De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de band. Golden Earring werd in 1961 opgericht en ontwikkelde zich al snel tot het vlaggeschip van Beatstad Den Haag. Aanvankelijk heette de band overigens Golden Earrings. In 1969 verloor de band één ring. Vanaf dat moment was de groepsnaam Golden Earring.De band werd opgericht door George Kooymans en Rinus Gerritsen. Zij maken nog altijd deel uit van de band. De andere twee leden, Barry Hay en Cesar Zuiderwijk, traden in 1967 en 1970 toe tot de band.

Golden Earring heeft in de loop der tijd enorm veel hits gescoord. De eerste hit, Please go, dateert uit 1965. Voorbeelden van andere grote hits zijn Radar love, Twilight zone, When the lady smiles en Dong-dong-di-ki-di-gi-dong. Het succes bleef in het buitenland niet onopgemerkt. Tussen 1969 en 1983 toerde de band liefst acht keer door de Verenigde Staten. In 1972 stond de band in het voorprogramma van de legendarische rockband The Who.

Back Home

De tentoonstelling in het Haags Historisch Museum heeft als titel Golden Earring – Back Home en schetst een beeld van vijftig jaar Golden Earring. Dit aan de hand van tal van singles, lp’s, posters, t-shirts, instrumenten en portretten. Er is aandacht voor de muziek zelf en ook wordt het Haagse uitgaansleven in de jaren ’60 en ’70 belicht. De tentoonstelling wordt voorbereid in samenwerking met Museum RockArt. Gastconservator is Jaap Schut. Golden Earring – Back Home is te zien van 3 september 2011 tot en met 26 februari 2012.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie