Dark
Light

Testament Napoleon Bonaparte geveild

1 minuut leestijd

Napoleon op zijn sterfbed
Napoleon op zijn sterfbed
Een kopie van het testament van Napoleon Bonaparte is woensdag geveild voor een bedrag van 375.000 euro. Voor zover bekend is het de enige kopie van Napoleon’s testament. Het werd geschreven door een van zijn adviseurs.

Napoleon overleed in 1821 op het eiland Sint-Helena. Na de verloren Slag bij Waterloo was hij door de Britten naar dit eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan verbannen. Op het eiland stelde Napoleon, negentien dagen voor zijn dood, zijn testament op. Het origineel schreef hij zelf. Een kopie werd geschreven door een adviseur.

De 51-jarige Napoleon droeg zijn nabestaanden op zijn as uit te strooien over de rivier de Seine in Parijs. Dit is echter nooit gebeurd. Bijna twintig jaar na zijn dood werd het stoffelijk overschot van de voormalige keizer overgebracht naar de Dôme des Invalides in Parijs. Daar bevindt het zich nu nog.

Het veilinghuis verwachtte dat de kopie van het bijzondere testament ongeveer 120.000 euro op zou brengen. Uiteindelijk werd echter 375.000 euro neergelegd door een Franse verzamelaar die anoniem wenst te blijven.

Het testament van Napoleon:

Het testament van Napoleon - Foto: Artemisia Auctions
Het testament van Napoleon – Foto: Artemisia Auctions
×