Dark
Light

Texaanse boerderij uit 1861 gered van de sloop

Collinwood House
Auteur:
1 minuut leestijd
Collinwoond House in Plano - Still YouTube
Collinwoond House in Plano - Still YouTube

Jarenlang werd er gesteggeld over het zogenoemde Collinwood House, de oudste boerderij van de Texaanse stad Plano. De stad had aanvankelijk plannen de houten boerderij te slopen, maar dat kon uiteindelijk voorkomen worden. Afgelopen week werd de boerderij in zijn volledigheid met heftrucks op een vrachtwagen geplaatst. Vervolgens is het bouwwerk rijdend naar zijn nieuwe bestemming verplaatst.

Plano, een voorstad van Dallas, kocht het terrein waarop de boerderij stond al in 2009. Nadat vorig jaar een plan om de boerderij voor 3,5 miljoen dollar in oorspronkelijke staat te laten herstellen was afgewezen, dreigde het bouwwerk definitief te worden gesloopt. Op het omliggende terrein wordt binnenkort namelijk een bouwproject opgezet.

Redders

De ontmanteling van de boerderij was begroot op zo’n 250.000 dollar. Op het laatste moment liet het stadsbestuur weten bereid te zijn dat geld in de verplaatsing van de boerderij te steken. Maar dan moest er dus wel iemand zijn die het huis wilde kopen en opknappen. De rijke familie Haggard wierp zich uiteindelijk op als redder van de historische boerderij. Deze familie woont al tijden in Plano. In 1862 was een familielid al eens eigenaar van het toen nog maar net gebouwde Collinwood House. In 1956 verkocht de familie de boerderij en daarna werd de stad eigenaar. Nu keert de boerderij dus weer terug in het bezit van de Haggard-familie.

De boerderij staat nu op zo’n tweeënhalve kilometer van zijn oorspronkelijke locatie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×