Texaanse boerderij uit 1861 gered van de sloop

Collinwood House

Jarenlang werd er gesteggeld over het zogenoemde Collinwood House, de oudste boerderij van de Texaanse stad Plano. De stad had aanvankelijk plannen de houten boerderij te slopen, maar dat kon uiteindelijk voorkomen worden. Afgelopen week werd de boerderij in zijn volledigheid met heftrucks op een vrachtwagen geplaatst. Vervolgens is het bouwwerk rijdend naar zijn nieuwe bestemming verplaatst.

Plano, een voorstad van Dallas, kocht het terrein waarop de boerderij stond al in 2009. Nadat vorig jaar een plan om de boerderij voor 3,5 miljoen dollar in oorspronkelijke staat te laten herstellen was afgewezen, dreigde het bouwwerk definitief te worden gesloopt. Op het omliggende terrein wordt binnenkort namelijk een bouwproject opgezet.

Redders

De ontmanteling van de boerderij was begroot op zo’n 250.000 dollar. Op het laatste moment liet het stadsbestuur weten bereid te zijn dat geld in de verplaatsing van de boerderij te steken. Maar dan moest er dus wel iemand zijn die het huis wilde kopen en opknappen. De rijke familie Haggard wierp zich uiteindelijk op als redder van de historische boerderij. Deze familie woont al tijden in Plano. In 1862 was een familielid al eens eigenaar van het toen nog maar net gebouwde Collinwood House. In 1956 verkocht de familie de boerderij en daarna werd de stad eigenaar. Nu keert de boerderij dus weer terug in het bezit van de Haggard-familie.

- advertentie -

De boerderij staat nu op zo’n tweeënhalve kilometer van zijn oorspronkelijke locatie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: