Dark
Light

The White Stripes – The Big Three Killed My Baby

Auteur:
2 minuten leestijd

The Big Three Killed My Baby
De eerder deze week opgeheven rockband The White Stripes bracht in 1999 een eerbetoon aan de Amerikaanse autofabrikant Preston Tucker (1903-1956).

In de categorie muziek rond historische gebeurtenissen dit keer het nummer The Big Three Killed My Baby van de garagerockband The White Stripes. Het nummer verscheen in 1999 op het debuutalbum van de band.

Jack en Meg White, oprichters van de band, vroegen op dit album op geheelTucker Torpedo

eigen wijze aandacht voor het lot van Preston Tucker, een koppige dromende autofabrikant die vastbesloten was om vanuit Detroit een futuristische auto te gaan ontwikkelen. Tucker was vooruitstrevend. Zo bedacht hij iets wat nieuw was voor die tijd. De motor moest achterin de auto geplaatst worden, waardoor er meer ruimte voor het interieur ontstond. Daarnaast bedacht hij onder meer dat stuur en dashboard bekleed moesten worden en liet hij een meedraaiende middenvoorlamp ontwikkelen.

De auto, Tucker 48 of Tucker Torpedo genoemd, werd daadwerkelijk gemaakt maar veel exemplaren kwamen er niet. In totaal werden er slechts 51 Tuckers gefabriceerd. Vanwege financiële problemen werd toen de stekker uit het project getrokken. Tegenwoordig zijn er nog 47 Tuckers over. Destijds kostte de wagen ongeveer 2500 dollar, maar wie vandaag de dag nog een Tucker wil bezitten moet beduidend dieper in de buidel tasten. Tuckers die op veilingen verschijnen brengen doorgaans meer dan een miljoen dollar op. Regisseur Francis Ford Coppola maakte in 1988 een film over de autofabrikant: Tucker, the man and his dream. De rol van Tucker werd vertolkt door Jeff Bridges.

In het lied van de ‘The White Stripes’ wordt de ondergang van de Tucker bezongen. Jack en Meg White weten wel wiens schuld het was dat autogek Tucker zijn droom uiteindelijk in duigen zag vallen. Ze wijzen resoluut naar The Big Three, de autofabrikanten Ford, Chrysler en General Motors:

Why dont you take the day off and try to repair
a billion others dont seem to care
better ideas are stuck in the mud
the motors runnin’ on tuckers blood
dont let them tell you the future’s electric

cause gasolines not measured in metric
30,000 wheels are spinnin’
and oil company faces are grinnin’
now my hands are turnin’ red
and i found out my baby is dead

The big three killed my baby
no money in my hand again
the big three killed my baby
nobody’s coming home again.

Trailer: Tucker: The Man and His Dream

×