Week van de koloniale geschiedenis

Ohio – Crosby, Stills, Nash & Young

Ohio – Crosby, Stills, Nash & Young
Neil Young schreef in 1970 een nummer getiteld Ohio. De Canadese singer-songwriter schreef het nummer naar aanleiding van het zogenaamde Kent State-bloedbad dat zich eerder dat jaar heeft voorgedaan op de campus van een Amerikaanse staatsuniversiteit.

Op 4 mei 1970 werden op de campus van de staatsuniversiteit in de Amerikaanse plaats Kent (Ohio) vier studenten doodgeschoten door leden van de Nationale Garde. Op de campus werd al sinds het begin van die maand fel gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog.

De onvrede over de oorlog was extra toegenomen door een toespraak waarin de Amerikaanse

- advertentie -president Nixon had aangegeven ook troepen naar Cambodja te sturen.

Om de orde op de campus in Ohio te herstellen werd de Nationale Garde ingezet. Na verschillende confrontaties tussen de studenten en leden van de Nationale Garde leek de rust terug te keren. Onverwachts vuurden achtentwintig leden van de Nationale Garde toen echter op een groep studenten. Daarbij kwamen vier studenten om het leven: Allison Krause (19), Jeffrey Miller (20), Sandra Scheuer (20) en William Schroeder (19).

Neil Young schreef zijn nummer Ohio nadat hij foto’s van het incident had gezien in Life-magazine. Het nummer werd in juni 1970 uitgebracht door Crosby, Stills, Nash & Young, de groep waar de muzikant destijds onderdeel van uitmaakte.

Kent State-bloedbad (1970)

Foto die John Filo kort na de schietpartij maakte. Op de grond het levenloze lichaam van de twintigjarige student Jeffrey Miller.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: