Verzameling fotoboeken naar Bijzondere Collecties UvA

De afdeling Bijzondere Collecties van de universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een grote verzameling fotoboeken verworven. Het gaat om ruim vijfduizend vooral Nederlandse uitgaven van circa 1935 tot nu. De verzameling is bijeengebracht door de Amsterdamse collectioneur Frans van der Molen.

Zwarte Sinterklaas en witte Zwarte Piet

Bij het Tropenmuseum in Amsterdam is vanaf 1 november de tentoonstelling Zwart & Wit te zien. Hierin bekijkt het museum hoe we, honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij, in Nederland met elkaar omgaan. De tentoonstelling is zeer actueel want momenteel loopt de Zwarte Pieten-discussie weer hoog op.

Emmy Andriesse (1914-1953) – Verzetsfotografe

Emmy Andriesse (1914-1953) werd de fotograaf van de bezette stad toen zij tijdens de Hongerwinter de overlevingsstrijd in Amsterdam vastlegde. Andriesse fotografeerde de slijtageslag door letterlijk in te zoomen op versleten schoenen, het verzamelen van kolen, hout en voedsel, en de van voedselgebrek getekende gezichten.

Nieuwe foto’s Beethovenstraat-meisjes ontdekt

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft in zijn archieven drie tot nu toe onbekende foto’s van fotograaf Ed van der Elsken gevonden. De foto’s zijn gemaakt kort na de iconische foto Beethovenstraat 1967.

Fotograaf Koen Wessing (68) overleden

Fotograaf Koen Wessing is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden. hij was al lange tijd ziek. Het Nederlandse fotobureau Hollandse Hoogte heeft dat woensdagavond bekendgemaakt.