Operatie Walküre: de bekendste mislukte aanslag op Adolf Hitler

In juli 1944 probeerde een groep hooggeplaatste Duitse militairen, politici en prominente burgers om Adolf Hitler uit de weg te ruimen en een staatsgreep te plegen. Deze coup staat bekend als Operatie Walküre of als het Juli-complot. De staatsgreep mislukte hopeloos.

Görings cyanide-ampul | Zelfmoord in het Derde Rijk

De Britse historicus Roger Moorhouse selecteerde voor het boek Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen voorwerpen die ieder iets bijzonders vertellen over de geschiedenis van Nazi-Duitsland. Van Eva Brauns lipstick tot camouflagekleding van de Waffen-SS en van een Tiger Tank tot Hitlers Mein Kampf. In zijn boek geeft de schrijver

50.000 euro voor telegram Hermann Göring

In het telegram schreef Hermann Göring dat hij – als hij om 22.00 uur nog geen reactie had ontvangen – aannam dat Hitler niet meer vrijelijk kon handelen. Göring zou dan “zelfstandig voor het welzijn van het volk en vaderland optreden”.

De nazi en de psychiater

Het vliegtuig, een kleine Piper L-4, kwam niet in beweging. De enige passagier, Hermann Göring – jachtvlieger tijdens de Eerste Wereldoorlog, hoofd van de ooit zo beruchte Luftwaffe en de hoogste ambtenaar van het Derde Rijk die nog in leven was – was te zwaar voor een veilige start.

Joodse erfgenamen willen middeleeuwse kunstschat terug

In de jaren dertig van de vorige eeuw verkocht een Joodse handelaar een groot deel van de zogenaamde Welfenschat aan de nazi’s. Volgens erfgenamen van de handelaar werd destijds echter veel te weinig voor de middeleeuwse kerkschat betaald.