Week van de koloniale geschiedenis

Hermann Göring geen ereburger meer van Schwerte

Nazi-kopstuk Hermann Göring is niet langer ereburger van Schwerte. Het gemeentebestuur van de Duitse stad nam hiervoor deze week unaniem een resolutie aan.

Göring werd in 1933, kort nadat Hitler aan de macht kwam, benoemd tot ereburger. Na de oorlog werd hem dat ereburgerschap niet ontnomen. De stad vond lange tijd dat dat niet nodig was omdat Göring in 1946 zelfmoord had gepleegd.

Hermann Göring
Hermann Göring
Officieel was Hermann Göring echter nog altijd ereburger van de ongeveer 46.000 inwoners tellende stad in Noord-Rijnland-Westfalen. De christendemocratische CDU besloot dat daar een eind aan moest komen en stelde een resolutie op. Die werd deze week unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Hermann Göring is de enige die ooit tot ereburger van Schwerte werd benoemd.

Adolf Hitler werd tijdens zijn leven tot ereburger benoemd van zo’n vierduizend plaatsen en steden. Veel plaatsen namen hem dat ereburgerschap na de oorlog af, maar zo nu en dan zijn er nog gemeenten die erachter komen dat Hitler officieel nog ereburger is. Soms wordt dan, net als bij Göring nu, een procedure gestart om hem zijn ereburgerschap te ontnemen. In 2013 gebeurde dat nog in de Duitse steden Nortorf en Goslar.

- advertentie -

Belangrijke nazi

Hermann Göring wordt wel beschouwd als de belangrijkste man in het Derde Rijk na Hitler. Hij richtte de Gestapo op, zorgde voor de heropbouw van de Duitse luchtmacht en was degene die het schriftelijk bevel tot de Endlösung gaf. Hij mocht zich officieel de plaatsvervanger van de Führer noemen.

Na de oorlog gaf Göring zich over aan Amerikaanse troepen. Hij werd door het geallieerde tribunaal in Neurenberg ter dood veroordeeld. Op 15 oktober 1946 pleegde Göring zelfmoord, een nacht voor zijn ophanging.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: