Glasgow kreeg Nelson Mandelaplein om Zuid-Afrika te pesten

Nelson Mandela kreeg in 1985 een plein naar zich vernoemd in Glasgow - nog vóór zijn vrijlating. Door deze naamswijziging zat het Zuid-Afrikaanse consulaat opeens op het Nelson Mandelaplein, vernoemd naar staatsvijand nummer één van dat land.

De botte koppen van apartheid

Zij waren decennialang de gezichten van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime: Verwoerd, Vorster, Botha. Stijve pakken, dikke nekken. Afrikaner mannenbroeders. De geschiedenis heeft met hen afgerekend en veel Zuid-Afrikanen zouden liever vergeten dat zij ooit de scepter zwaaiden in hun land.

Apartheid (1948-1990)

Apartheid is het systeem van rassenscheiding zoals dat tussen 1948 en 1990 bestond in Zuid-Afrika en het huidige Namibië.

Mandela niet alleen held in nieuwe film

In de nieuwe film ‘Mandela: Long Walk to Freedom’ wordt Nelson Mandela niet afgeschilderd als held. Dat zegt hoofdrolspeler Idris Elba tegen de BBC. Ook zijn mindere kanten komen aan bod in de film die afgelopen weekend in Toronto in première ging.

Documenten Nelson Mandela gedigitaliseerd

Honderden documenten, foto’s en video’s uit het archief van Nelson Mandela zijn gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via een nieuwe website. Het Mandela Digital Archive Project werd dinsdag in Johannesburg officieel gelanceerd.

Portret Mandela op bankbiljetten Zuid-Afrika

Het portret van oud-president Nelson Mandela krijgt een plek op de nieuwe bankbiljetten van Zuid-Afrika. De huidige Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma, heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

‘Black Butterflies’ verkocht aan Amerika

De historische film Black Butterflies met in de hoofdrollen Carice van Houten en Rutger Hauer, is verkocht aan Amerika en Canada. De door Paula van der Oest geregisseerde film won vorige maand nog een Gouden Kalf voor beste film en beste actrice. Nu is de film verkocht aan Canada en

Film over dichteres Ingrid Jonker naar New York

De historische film Black Butterflies met in de hoofdrollen Carice van Houten en Rutger Hauer, is geselecteerd voor het prestigieuze Tribeca Filmfestival in New York. De film die vanaf eind deze maand in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn, vertelt het verhaal van de Zuid-Afrikaanse schrijfster en dichteres Ingrid

Van opgejaagde revolutionair tot kalme Nobelprijswinnaar

“Een complexe man vol tegenstellingen”, zo omschrijft auteur Richard Stengel de oud-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela. In zijn nieuwste boek Mandela, over leven, liefde & leiderschap legt hij uit hoe deze complexe man is geworden tot een groot wereldleider. Richard Stengel, hoofdredacteur van Time Magazine, volgde Nelson Mandela drie jaar