Dark
Light

Spinnewiel Mahatma Gandhi naar Amsterdam

1 minuut leestijd

Voor een tentoonstelling over drie wereldverbeteraars, komt een spinnewiel van Mahatma Gandhi naar Nederland. De Indiase onafhankelijkheidsstrijder gebruikte het apparaat om zijn eigen kleding te maken.

De vreedzame wereldverbeteraar riep de Indiërs eind jaren twintig op zelfgemaakte kleding te dragen. Gandhi streed voor India’s onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk en zag zelfgesponnen textiel (khadi) als een van de manieren om dat vreedzaam te bereiken. Zijn oproep kreeg massale navolging en brak zo het Britse monopolie. In 1948 werd de onafhankelijkheidsstrijder vermoord door een hindoe die vond dat Gandhi zich te tolerant opstelde ten opzichte van moslims.

Zijn spinnewiel is vanaf half september te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In de tentoonstelling, getiteld We Have a Dream. Gandhi, King, Mandela, staat het museum stil bij drie beroemde wereldverbeteraars.

Speech van Martin Luther King

William Shakespeare, The Complete Works. Bruikleen van: Sonny Venkatrathnam, medegevangene van Nelson Mandela; Martin Luther King Jr., Toespraak voor het Rockefeller Jubileumdiner. Bruikleen van: New York Staatsarchief
William Shakespeare, The Complete Works. Bruikleen van: Sonny Venkatrathnam, medegevangene van Nelson Mandela;
Martin Luther King Jr., Toespraak voor het Rockefeller Jubileumdiner. Bruikleen van: New York Staatsarchief
Naast het spinnewiel is bijvoorbeeld een speech uit 1962 te zien die door Martin Luther King zelf werd geschreven en uitgetypt. In deze speech ging de activist onder meer in op de afschaffing van de slavernij in Amerika. Het heeft diverse overeenkomsten met zijn beroemde I Have a Dream-speech bij het Washington Monument in augustus 1963. King sprak bij het Rockefeller-jubileumdiner ter herdenking van de historische Proclamation of Emancipation van honderd jaar eerder, waarmee president Abraham Lincoln de slavernij afschafte. De emancipatieproclamatie komt (in facsimile) eveneens naar De Nieuwe Kerk.

William Shakespeare

Van Mandela is in Amsterdam straks een uitgave van het verzamelde werk van William Shakespeare te zien. De Zuid-Afrikaan las dit boek tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland. Het werd door een medegevangene binnengesmokkeld als een bijbel, gevat in de kaft van een heilig hindoeïstisch boek. Het werk bevat persoonlijke aantekeningen van Mandela, zoals bij Julius Caesars uitspraak:

“De lafaard sterft meermaals voor zijn dood. De dappere proeft de dood slechts één keer”.

Bio’s:
Mahatma Gandhi (1869-1948) – Icoon van geweldloos verzet
Nelson Mandela (1918-2013) – Strijder tegen de apartheid
Martin Luther King (1929-1968) – Een man met een droom

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×