Rendez-vous in de Russian Tearooms

In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog infiltreert de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 in kringen van Britse fascisten en antisemieten.

Dood van twee handelsreizigers

In de vroege ochtend van 30 juli 1915 klonk tot twee keer toe een geweersalvo in de straten van Londens East End. In de middeleeuwse Tower of London waren zojuist twee Nederlandse spionnen geëxecuteerd.

Hitler gedwarsboomd door chef eigen geheime dienst

In 1940 stuurde Adolf Hitler zo'n twintig agenten naar Engeland om een invasie voor te bereiden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze agenten werden gedwarsboomd door Herbert Wichmann, chef van de Duitse militaire inlichtingendienst.

Ook MI5 deed onderzoek naar Charlie Chaplin

De Britse geheime dienst MI5 blijkt in de jaren vijftig een onderzoek te hebben ingesteld naar de filmacteur Charlie Chaplin (1889-1977). Dit blijkt uit onlangs vrijgekomen documenten van de geheime dienst.

Nazi’s wilden infiltreren in het Vaticaan

Duitsland wilde tijdens de Tweede Wereldoorlog spionnen, verkleed als monniken, inzetten om in het Vaticaan te infiltreren. Dat blijkt uit vrijgekomen gegevens van de Britse geheime dienst MI5.

MI5 hield Hitlerjugend in de gaten

De Duitse Hitlerjugend werd ervan verdacht Groot-Brittannië op de fiets te verkennen om vervolgens de strategische plekken door te geven voor een inval. Dat blijkt uit onlangs vrijgekomen stukken uit het Britse Nationale archief.

Mussolini verdiende goed als Brits geheim agent

De latere Italiaanse dictator Benito Mussolini werkte op zijn 34e enige tijd voor de Britse geheime dienst MI5. De Britse historicus Peter Martland van de universiteit Cambridge heeft documenten gevonden waaruit blijkt dat Mussolini goed betaald werd voor zijn diensten.